Kina upozorila: SAD da se bavi sopstvenim nedelima u oblasti ljudskih prava

Kina je pozvala SAD da se "suoče sa nedelima u oblasti ljudskih prava", kao odgovor na sećanje Vašingtona na žrtve sa Trga Tjenanmen u Pekingu pre 32 godine.

Izvor: B92

Petak, 04.06.2021.

13:18

Kina upozorila: SAD da se bavi sopstvenim nedelima u oblasti ljudskih prava
Foto: Depositphotos, ruskpp

Portparol ministarstva spoljnih poslova Kine Van Venbin rekao je da je Kina "odavno izvukla jasan zaključak o nemirima kasnih 1980-ih".

Kineske vlasti su 4. juna 1989. tenkovima rasturile studentske demonstracije na pekinškom Trgu Tjenanmen na kojima je tražena demokratizacija zemlje.

Po zvaničnim podacima poginulo je 300 ljudi, a 7.000 je povređeno, a po izveštajima većine svetskih medija, poginulo je više hiljada ljudi.

SAD su juče odale poštu žrtvama i apelovale na Peking da pruži tačan bilans stradalih.

Portparol ministarstva spoljnih poslova Kine je danas apelovao na SAD da se suoče sa sopstvenim nedelima u oblasti ljudskih prava.

"Kip slobode je izdignut pre više od 100 godina. Ali manjine u SAD još nemaju pravu slobodu", rekao je Vang.

On je rekao da je prošao vek od masakra u Tulsi, kada su belci ubili nekoliko stotina Afroamerikanaca, ali da Džordž Flojd, ubijen prilikom hapšenja u maju 2020, "i dalje ne može da diše".

Prodemokratska aktivistkinja Čou Hang-Tun uhapšena je danas u Hongkongu na godišnjicu gušenja demonstracija na Tjenanmenu. Vlasti Hongkonga su ove godine zabranile da se organizuju bdenja za žrtve. Okupljanje je prošle godine prvi put zabranjeno u Hongkongu, a vlasti su se pozvale na zdravstvene razloge zbog pandemije. I u Makau, drugoj kineskoj teritoriji na kojoj se organizuju bdenja, zabranjeno je okupljanje drugu godinu zaredom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: