Petak, 28.05.2021.

12:49

Japan je u velikom problemu

Japan bi trebalo da produži vanredno stanje zbog koronavirusa u Tokiju i drugim oblastima, jer broj zaraženih ne pada na nivoe potrebne za Olimpijsk igre.

Izvor: Tanjug

Japan je u velikom problemu
Tanjug/Kyodo News via AP

"Produženje je potrebno jer se ljudi sve više kreću u javnosti, posebno u Tokiju i Osaki, kada bi trebalo da rade suprotno, i strahuje se da bi ukidanje vanredne situacije odmah izazvalo novo izbijanje infekcija", izjavio je danas japanski ministar za revitalizaciju ekonomije Jasutoši Nišimura, a prenosi agencija AP.

Aktuelna vanredna situacija u glavnom gradu i osam drugih gradskih područja trebalo bi da bude okončana sledećeg ponedeljka, ali su bolnice u nekim oblastima i dalje preplavljene pacijentima obolelim od kovida-19, dok je broj ozbiljnih slučajeva nedavno dostigao nove maksimume.

Nišimura je rekao novinarima da je vladin predlog za produženje trajanja vanrednog stanja u devet oblasti, tačnije do 20. juna, dobio preliminarno odobrenje stručnjaka uoči zvaničnog saopštenja koje će biti objavljeno kasnije danas.

Južna japanska prefektura Okinava već je pod vanrednim statusom do 20. juna.

Olimpijske igre se održavaju za nešto više od 50 dana, a organizatori tog događa će morati da odluče da li će uopšte dozvoliti navijače, nakon što je pre nekoliko meseci doneta zabrana o prisustvu gledalaca iz inostranstva.

Početak Olimpijskih igara zakazan je za 23. jul nakon jednogodišnjeg odlaganja zbog pandemije, a zabrinutost zbog novih sojeva virusa i sporog procesa vakcinacije u zemlji podstakla je javnost i medicinske stručnjake da pozovu na otkazivanje tog događaja.

U Japanu je samo 2,3 odsto populacije potpuno vakcinisano.

Od početka izbijanja pandemije, Japan je prijavio oko 730.000 slučajeva zaraze koronavirusom i više od 12.700 smrtnih slučajeva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Iznenađenje: Oni su "tajni" ruski saveznici

Britanski proizvođač rovokopača JCB nastavio je da proizvodi i isporučuje te radne mašine za rusko tržište mesecima nakon što je objavio da je zaustavio izvoz zbog rata Rusije u Ukrajini, prenosi Gardijan.

22:49

15.5.2024.

20 h

Podeli: