I priznanje nezavisnosti i tužba za genocid protiv Srbije; Da li će se to dogoditi?

Kosovski premijer Aljbin Kurti poručio je na sednici Vlade da je upravljačkim programom predviđeno između ostalog i pripremanje tužbe za genocid protiv Srbije.

Izvor: Kosovo online
Podeli
Shutterstock/ Zarko Prusac
Shutterstock/ Zarko Prusac

"Pripremićemo tužbu za genocid protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde", rekao je Kurti.

Kurti je dodao i da će dijalog sa Srbijom biti zasnovan na principijelnosti.

"Sa Srbijom ćemo imati pripremljen principijelan dijalog sa sporazumima o međusobnom priznavanju", rekao je Kurti.

Dodao je da će se ovi prioriteti sprovoditi u okviru budžetskih ograničenja, dok će upravljački program biti revidiran početkom svake finansijske godine.

Usvojenim planom, koji je bio prva tačka dnevnog reda današnje sednice, kao jedan od prioriteta kosovske vlade ostaje upravljanje pandemijom koronavirusa.

Kurti je takođe poručio da će se Kosovo prijaviti za članstvo u EU.

"Prijavićemo se za članstvo u EU. Naš prioritet je borba protiv kriminala i korupcije putem vlade koja nudi jednake mogućnosti za sve građane Kosova koji su dali maksimalnu podršku ovoj orijentaciji", rekao je Kurti.

On je obećao reformu socijalne šeme, rekavši da neće biti građana u krajnjem siromaštvu.

"Obezbedićemo dečije dodatke i zagarantovano sezonsko zapošljavanje člana porodice. Povećavanjem plate na 250 evra za 40 sati rada postaraćemo se da oni sa nižim platama imaju više novca u džepu na kraju meseca. Daćemo prioritet zaštiti prirodnih resursa i životne sredine“, rekao je Kurti.

Prema njegovim rečima biće povećan i broj inspektora rada, a biće uspostavljena i bliska saradnja sa Albanijom.

Ministar za zajednice i povratak Goran Rakić bio je uzdržan prilikom današnjeg glasanja za program Vlade.

Direktor Kancelarije za KIM Petar Petković poručio je danas premijeru privremenih institucija u Prištini Aljbinu Kurtiju da bi trebalo da shvati da je s novom funkcijom dobio novu odgovornost umesto što se bavi "populističkim zamajavanjem" svojih sunarodnika najavljujući tužbe protiv Srbije.

"Kurtijeva najava tužbe protiv Srbije, osim što je neostvariva, budući da samoproglašeno Kosovo nije država, jeste još jedan pokušaj skretanja pažnje javnosti sa činjenice da Priština nema odgovore na pre svega socijalna i ekonomska očekivanja građana", naveo je Petković u saopštenju koje je medijima dostavila Kancelarija za KiM.

On kaže da pretnje tužbama, baš kao i pretnje stvaranjem tzv. velike Albanije, jesu pokušaj destabilizovanja prilika u regionu, s obzirom da Priština i dalje ima opasne nade da bi na neki način mogla profitirati u takvom scenariju.

Naglašava da je stabilnost regiona, ekonomski i demokratski razvoj jedini razuman put za izlazak iz postkonfliktne psihoze u kojoj je deo društva na Kosovu i Metohiji i dalje zarobljen.

"Zato je dijalog, od kojeg Kurti uporno beži, jedina šansa za miran rasplet i rešavanja nesuglasica, i što pre u Prištini to shvate to će i šanse za prevazilaženje nagomilanih društvenih i ekonomskih problema na Kosovu i Metohiji biti veće", poručio je Petković.

Ahmeti: Tužba protiv Srbije neće se dogoditi, to je Kurtijeva taktika

Politički analitičar Arben Ahmeti izjavio je da je odluka kosovske Vlade u vezi najave tužbe za genocid protiv Srbije, sticanje političke pozicije u dijalogu Beograda i Prištine i da je skeptičan, da bi se tako nešto moglo dogoditi, prenosi Ekonomija onlajn.

„To je samo stvaranje političke pozicije pre početka dijaloga. To se neće dogoditi. Svako ko namerava da pokrene tužbu imaće komplikacije. Shodno tome, oni koji to najavljuju i obećavaju, neće to učiniti“, rekao je za Gazeta blic Ahmeti.

Kosovska Vlada je u delu izvršnog plana rada koji je danas predstavila, predvidela tužbu protiv Srbije za genocid.

„Pripremićemo tužbu protiv Srbije na Međunarodnom sudu pravde“, izjavio je tokom sastanka vlade Kurti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 78 idi na stranu