Glavni američki epidemiolog: Nismo uspeli

Vašington -- Glavni američki epidemiolog Entoni Fauči izjavio da svet nije uspeo da se ujedini i spreči "poplavu" koronavirusa u Indiji

Izvor: klix.ba
Podeli
EPA/KEVIN DIETSCH / POOL
EPA/KEVIN DIETSCH / POOL

Posebno je kritikovao bogatije države zbog toga što nisu omogućile jednak pristup zdravstvenoj zaštiti širom sveta. Fauči je rekao i da je upravo situacija u Indiji još više naglasila globalnu nejednakost.

"Jedini način na koji ćete adekvatno odgovoriti na globalnu pandemiju je globalni odgovor, a globalni odgovor znači jednakost u celom svetu", rekao je Fauči.

Indija je zabeležila, podsetimo, 360.960 novih slučajeva u 24 sata, prema podacima ministarstva zdravlja, što je još jedan novi dnevni svetski rekord. Ministarstvo je takođe reklo da je ukupan broj smrtnih slučajeva u Indiji prešao 200.000 i iznosio je 201.187.

I dok SZo pokušava ubrzati podršku Indiji putem inicijative Covax, Fauči ističe da "moramo učiniti i više od toga".

"Sjedinjene Države zaista su se aktivirale u pružanju pomoći Indiji, šaljemo kiseonik, remdesivir, ličnu zaštitnu opremu, niz drugih lekova i uskoro ćemo poslati vakcine u pomoć", rekao je

"Dakle, mislim da je to odgovornost koju bogate zemlje moraju preuzeti. Trenutno je to užasna tragična situacija u kojoj ljudi umiru jer nema dovoljno kiseonika, gde nema dovoljno bolničkih kreveta. Moramo pokušati, gledajući napred, kako bismo postigli što više pravičnosti kada je reč o pitanjima javnog zdravlja, koliko god to mogli.", istakao je Fauči.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 425 idi na stranu