Kažnjeni čuvari u kruševačkom zatvoru: Četvorica suspendovana zbog bekstva zatvorenika

Uprava za izvršenje krivičnih sankcija suspendovala je četiri radnika obezbeđenja u Okružnom zatvoru u Кruševcu i pokrenula disciplinski postupak protiv njih.

Izvor: B92

Ponedeljak, 26.04.2021.

11:34

Kažnjeni čuvari u kruševačkom zatvoru: Četvorica suspendovana zbog bekstva zatvorenika
Shutterstock/ALDECA STUDIO

Naime, radnici su suspendovani zbog propusta koji je doveo do bekstva dva osuđenika, saopštilo je danas Ministarstvo pravde.

Prema saopštenju, odluka o suspenziji je usledila nakon što je Odeljenje za inspekciju Uprave za izvršenje krivičnih sankcija obavilo nadzor u tom zatvoru.

Kako je ranije navedeno, u noći između petka i subote iz kruševačkog Okružnog zatvora pobegla su dva osuđenika, Slaviša Stanisavljević iz Brusa i Dobrica Sudimac iz Kruševca.

Taj zatvor, smešten u centru grada, već neko vreme je u "neuslovnom stanju", pa Uprava za izvršenje krivičnih sankcija planira da ga premesti na drugu lokaciju.

Prema planu, u "novi zatvor" moglo bi da se smesti 400 do 500 osuđenika.

"Reč je o vrlo zahtevnom procesu koji podrazumeva i eksproprijaciju zemljišta, zbog čega Uprava ulaže ogromne napore da se sve aktivnosti na ovom projektu, u saradnji sa Razvojnom bankom Saveta Evrope, obave u skladu sa zakonom", navelo je Ministarstvo pravde. Podsetimo, iz Okružnog zatvora u Kruševcu u noći između petka i subote pobegla su dva zatvorenika S. S. (40) iz Brusa i D. S. (1984.) iz Kruševca.

Bekstvo je, prema pisanju medija, izvršeno tako što su begunci napravili otvor u plafonu u toaletu i kroz tako napravljen otvor u noći između petka i subote pobegli iz zatvora.

Uprava ukazuje da se zatvor u Kruševcu nalazi u centru tog grada, te podseća da je izgrađen u prvoj polovini prošlog veka i da je već neko vreme u neuslovnom stanju.

Zato je Uprava za izvršenje krivičnih sankcija ranije preduzela aktivnosti na izmeštanju ovog zatvora iz centralnog gradskog jezgra i izgradnji novog objekta na drugoj lokaciji, za smeštaj 400 do 500 lica lišenih slobode.

Reč je o vrlo zahtevnom procesu koji, između ostalog, podrazumeva i eksproprijaciju zemljišta, zbog čega Uprava ulaže ogromne napore da se sve aktivnosti na ovom projektu, u saradnji sa Razvojnom bankom Saveta Evrope, obave u skladu sa zakonom, navodi se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: