Petak, 09.04.2021.

17:46

"Ili će Kurti to promeniti, ili će se naći u vrlo ozbiljnom problemu"

"On je sada očigledno zauzeo retoriku i politiku ekstremne desnice u Evropi", kaže za kosovskog premijera Kurtija Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose.

Izvor: Tanjug

EPA-EFE/ ERMAL META

To što kosovski premijer Aljbin Kurti u poslednje tri godine promoviše kao model svoje politike reciprocitet u odnosu sa Srbijom, prema mišljenju Janjića, predstavlja ozbiljan preokret, jer se, kako kaže, Kurti do tada predstavljao kao levo orijentisani borac za ljudska prava.

"On je sada očigledno zauzeo retoriku i politiku ekstremne desnice u Evropi, kakvu zauzimaju sve ekstremno desničarske stranke, od Alternative za Nemačku, desnog krila bavarskih demohrišćana, preko Orbana, i kod nas, na primer, Vojislav Šešelja", rekao je Janjić za Tanjug.

On ističe da je to, kada je reč o Kurtiju, potpuni obrt i da je vrlo je interesantno da to u kosovskoj javnosti uopšte nije bio predmet rasprave, ali da je to omogućilo Kurtiju da ima ovako veliku podršku.

Prema Janjićevim rečima, Kurti nije na delu liberalno demokratskog i levičarskog evropskog spektra i on će svoje uporište tražiti u desnici Evropske unije.

"Reciprocitet je politika 19. i početka 20. veka i istorijsko iskustvo je da je on Evropu, a onda i ceo svet uveo u rat. Niti Kurti ima snagu da to realizuje, niti je Kosovo takav igrač", smatra Janjić i dodaje da ako dođe do usaglašavanja stavova između SAD i EU, oni će morati da zauzmu distancu prema tom delu Kurtijeve politike.

"Ili će Kurti to promeniti, ili će se naći u vrlo ozbiljnom problemu", poručio je Janjić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: