Vučić: Ponosan sam što nikoga nisam isporučio u Hag

Ponosan sam na činjenicu što nikoga nisam tribunalu u Hagu izručio, kaže predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli
EPA/ ANDREJ CUKIC
EPA/ ANDREJ CUKIC

Vučić je rekao da je trpeo pritiske i nagovore, ali da za vreme njegovog mandata niko neće biti izručen Haškom tribunalu i da je ponosan na tu činjenicu.

"Moj mandat se bliži kraju i ponosan što nisam dozvolio i nisam želeo da izručimo Hagu, a bilo je pritisaka", rekao je Vučić.

Podsetio je da su lidera radikala Vojislava Šešelja posle oslobađajuće presude vratili u Srbiju, u nadi da će, kaže, spustiti broj glasova SNS-u, koji bi zatim morao u koaliciju sa nekim iz bivšeg DOS-a, ali to nije uspelo.

"Onda su izdali nalog za Šešelja, Jojića i Radetu, ali pošto ih ne gone za ratne zločine, tražili smo da im sudimo ovde. Naše sudije su postupale po zakonu, a nikad ti nisu dozvolili, da bi nam uvek držali Damoklov mač", rekao je Vučić.

"Obećali su Miloševiću da ga neće isporučiti"

Predsednik Srbije kazao je da je bolje poznavao Đinđića i Koštunicu nego Slobodana Miloševića i istakao da nisu prikazane dileme koje je Đinđić imao u tom trenutku.

On je govorio o seriji "Porodica" i rekao da bi "Više voleo da su njihove misli, dileme i istorijske stvari analizirane".

"Ne želim da se mešam u umetničke slobode", istakao je Vučić za TV Pink.

Vučić je napomenuo da misli da je bolje da je prošlo 50 godina pre nego što se snimi takva serija.

"Oni su obećali Miloševiću da neće isti u Hag, to su činjenice", rekao je.

Takođe ističe da "nije dobro za Srbiju vaditi sve što imamo u arhivama".

Dodao je da se njemu nije dopalo što nije pušten istorijsko-politički kontekst, odnono muke i problemi sa kojima se suočavao Slobodan Milošević - zašto je morao u sukob sa NATO-m, gde se lomio, da je morao da izgubi državu, ili teritoriju, ljudske živote…

"Nisu ni muke Zorana Ðinđića predstavljene, težak izbor da li da ga izručuje ili ne, ali ne zbog ličnog odnosa, već zbog odnosa prema državni, narodu, šta donosi budućnost, isto i sa Koštunicom”, rekao je Vučić.

Dodao je da bi voleo da su i njihove misli i dileme i istorijske okolnošti možda bolje analizirane, nego da li je "Milošević svake tri sekunde grlio Miru Marković”.

Reč je, kaže, o istorijskim ličnostima koje ni u jednom trenutku ne zaslužuju karikaturalni pristup.

Na pitanje kako je Srbija prikazana u seriji, Vučić je rekao da je pokazano da Srbija nije poštovala sebe, a ljudi na vlasti nisu poštovali svoju reč.

"To je činjenica, obećali su Miloševiću da neće ići u Hag, a onda ga na Vidovdan isporučili", rekao je Vučić.

Ponovio je da bi voleo da je bilo više istorijsko- političke dubine, ali da i to govori o slobodi i demokratiji u Srbiji.

"Ne moramo da se slažemo oko svih stvari iz prošlosti, možemo da ih vidimo druagčije, ali ne moramo da danas ne budemo ujedinjeni, jer nas čeka ne lak period, ne samo ekonomski, već i po pitanju KiM, RS i pobede nad kovidom”, rekao je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 92 idi na stranu