Tri moguća načina za ulazak u Srbiju VIDEO

Na sednici Kriznog štaba odžanoj jutros, pored analiziranja epidemiološke situacije, analiziran je i način ulaska građana u Srbiju.

Izvor: B92

Sreda, 24.03.2021.

20:05

Tri moguća načina za ulazak u Srbiju VIDEO
Foto: Depositphotos/alexeynovikov

U Srbiju se do danas moglo ući na dva načina, i to uz posedovanje PCR testa ne starijeg od 48 sati, a ako se ova povreda ne poseduje, obavezan je bio karantin u trajanju od 10 dana po ulasku u zemlju.

Krizni štab je na današnjoj sednici doneo odluku da u Srbiju mogu da uđu svi oni koji poseduju potvrdu o revakcinaciji i to vakcinama koje su odobrene u našoj zemlji.

Državljanji Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Severne Makedonije, Crne Gore i Mađarske, kao naši državljani koji dolaze iz tih zemalja, mogu slobodno da uđu u Srbiju, ali ovo pravilo tek treba da bude definitivno potvrđeno naknadnom odlukom Vlade Srbije.

Negativan PCR test

Ulazak u Republiku Srbiju moguć je uz obavezan negativan RT-PCR test, i on ne sme da bude stariji od 48 časova. Ovaj test morao bi da bude izdat od referentne laboratorije države iz koje dolaze, odnosno iz koje ulaze u Republiku Srbiju.

Licima koja dolaze iz SAD umesto negativnog RT-PCR testa priznaje se, pod istim uslovima, negativan antigen FIA rapid test.

Ukoliko postoji kašnjenje prilikom ulaska u Republiku Srbiju, a koje se ne može pripisati krivici putnika već je posledica spoljnog događaja koji se nije mogao predvideti, izbeći ili otkloniti, kao što je kašnjenje ili odlaganje leta, polaska autobusa, voza i slično, onda test ne može biti stariji od 72 sata prilikom ulaska u Republiku Srbiju.

Ovo se ne odnosi na maloletna lica do 12 godina života ukoliko roditelj sa kojim putuje ima negativan PCR test.

Potvrda o vakcinaciji

Prema saopštenju člana Kriznog štaba dr Zorana Gojkovića, uredbom Vlade Srbije danas će biti precizirana opcija po kojoj bi ulazak u našu zemlju bio moguć i uz potvrdu o potpunoj vakcinaciji, odnosno ulazak bi bio omogućen građanima vakcinisanim sa dve doze, koji za to poseduju potvrdu.

Isti uslov važio bi i za strance, i u ovom slučaju ulazak u Srbiju bio bi moguć bez PCR testa i bez izolacije.

Karantin

Državljanima Republike Srbije i stranim državljanima koji imaju odobren privremeni boravak ili stalno nastanjenje u Republici Srbiji, a koji žele da uđu u Republiku Srbiju iz bilo koje države sveta osim iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Severne Makedonije, Crne Gore i Mađarske, bez negativnog PCR testa ili potvrde o vakcinaciji biće neophodan karantin, odnosno izolacija.

Ovo se odnosi i na osobe koje dolaze iz SAD.

Ova opcija regulisaće se prilikom pasoške kontrole, nakon što se utvrdi da građanin nema ni potvrdu o vakcinaciji a ni negativan test.

Karantin traje 10 dana.

Meru karantina u kućnim uslovima osoba može da prekine ukoliko se u međuvremenu testira i dobije negativan rezultat.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

16 h

Podeli: