Evropa na nogama - Ne, hvala VIDEO/FOTO

Građani Grčke, Ruminije i Švedske u vikendu za nama izašli na ulice zbog anti - kovid mera. Nemačka štampa odavno upozorava da su građani "na ivici živaca".

Izvor: B92
Podeli
Tanjug/AP Photo/Vadim Ghirda
Tanjug/AP Photo/Vadim Ghirda

To se desilo u Atini kada je, kako su prenele agencije, policija napadnuta "iz čista mira". U suštini, policija je proveravala da li se poštuju restriktivne anti-kovid mere kada ih je grupa građana napala, pa je policija bila primorana da hitno zove pojačanje.

List Katimerini, međutim, navodi drugačiju priču: građani su mirno komunicirali s policijom, koja ih je posle napala.

EPA/ALEXANDROS VLACHOS
EPA/ALEXANDROS VLACHOS

U Rumuniji je u nedleju takođe bilo protesta, kada se na inicijativu rumunske organizacije Savez roditelja, oko 3.000 demonstranata okupilo ispred zdanja parlamenta u Bukureštu da bi izrazilo nezadovoljstvo povodom predloga zakona o obaveznoj vakcinaciji protiv kovida-19 o kojem se ovih dana raspravlja u parlamentu, dok vlasti najavljuju nove mere.

"Nismo protiv vakcinacije, već za slobodu da sami odlučujemo o tome", glasi slogan protesta, prenosi Adjerpres. Mnogi demonstranti mahali su rumunskim zastavama i skandirali "sloboda" i "masku dole". Na velikom natpisu pisalo je: "Recite ne prisilnoj vakcinaciji".

U Švedskoj, zemlji koja je privukla pažnju celog sveta svojim kontroverznim pristupom tokom pandemije koronavirusa, slike su iste. Nekoliko stotina građana izašlo je na ulice Stokholma, besni zbog, kako kažu, previše restriktivnih mera koje ograničavanju njihove slobode.

Demonstracije su organizovane pod nazivom "Hiljade ljudi maršira za slobodu i istinu" organizovane su putem fejsbuka a protestanti su nosili parole Policijske snage - ne, hvala" i "Ljudska preava". A kada je marš tih građana srela policija, nastalo je hoškanje, a zatim i sukob s organima reda.

U Amsterdamu su takođe organizovani protesti, na kojima se plesalo.

Tradicionalno rezervisani Nemci su pred pucanjem, objavili su nemački mediji prošle nedelje, uoči ključnog sastanka kancelarke Angele merkel sa liderima nemačkih pokrajina koji su tražili popuštanje mera.

U Nemačkoj inače i helikopterimka rasteruju ljude koji sede poparkovima, a zabranjeno je i sedenje na klupama na šetalištima. "Što je mnogo, mnogo je", kezala je jedna majka koju je policija opomenula da ne sme da sedi na klupi s detetom u krilu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 434 idi na stranu