"Srbiji se nudi da kapitulira, pravi kompromis je podela Kosova"

Izveštaj Međunarodne krizne grupe i predlozi za navodno postizanje kompromisa Beograda i Prištine su nekorektni, kaže politički analitičar Dragomir Anđelković.

Izvor: Kosovo online
Podeli
Foto: Shutterstok/Dmitrijs Kaminskis
Foto: Shutterstok/Dmitrijs Kaminskis

Pročitajte još:

Pojavio se novi dokument: Tri američka predloga za Srbiju

On ocenjuje da je izveštaj u interesu albanske strane i predstavlja poziv Srbiji da kapitulira, što se neće desiti.

U izveštaju pod nazivom "Ponovno pokretanje dijaloga između Kosova i Srbije“, na 27 strana, u pet poglavlja, govori se o ulozi EU u pregovorima o tehničkim pitanjima, ali analitičari Međunarodne krizne grupe predlažu i tri opcije za postizanje kompromisa.

Prva je nagrađivanje Srbije, koja bi, kao nagradu za priznanje kosovske nezavisnosti dobila donatorsku podršku i članstvo u EU. Druga je priznanje nezavisnosti Kosova u zamenu za stvaranje autonomnih zona Srba na KiM i Albanaca u Srbiji, a treća opcija je razmena teritorija.

"Radi se o krajnje nekorektnom izveštaju, o predlozima koji su potpuno jednostrano u interesu albanske strane, a lažno se predstavljaju kao kompromis. Oni nama predstavljaju priznanje Kosova uz autonomiju za Srbe kao kompromis, a pri tom treba Srbija da da takvu autonomiju Albancima na jugu centralne Srbije. Ili nam predstavljaju razmenu teritorija kao kompromis. Sve to nije kompromis“, rekao je Anđelković.

On navodi da, ukoliko stvarno žele kompromis, onda bi to bila podela Kosova.

"Nama bi pripao sever, Kosovsko Pomoravlje i manastiri, koji bi bili eksteritorijalni. To može da bude kompromis. Sve ovo ostalo je zahtev da Srbija kapitulira i to se sigurno neće desiti“, kaže Anđelković.

Prema njegovom mišljenju, ovakvi zahtevi zapravo su provokacije i predstavljaju pokušaje da situacija eskalira.

"Došla je nova Bajdenova administracija i sada Albanci i njihovi lobisti u Americi imaju nadu da će ta administracija biti mnogo agresivnija u odnosu na Srbiju i pokušavaju da je gurnu u tom smeru. Ne verujem da će čak ni američka adminsitracija tako nešto prihvatiti jer su svesni realnosti da se svet izmenio i da im ne odgovaraju novi sukobi“, zaključio je Anđelković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 74 idi na stranu