Čeka li Srbiju policijski čas? ANKETA

Nakon pogoršanja situacije sa koronavirusom u Srbiji i pooštravanja mera, glavno pitanje je da li Srbiju očekuje potpuna zabrana kretanja tj. policijski čas.

Izvor: B92

Subota, 28.11.2020.

11:00

Čeka li Srbiju policijski čas? ANKETA
FOTO TANJUG/ VLADIMIR ÐOKOVIC/ nr

Broj novozaraženih na dnevnom nivou u Srbiji već se skoro mesec dana meri u hiljadama, a svakog dana beleži se nov rekord po broju umrlih od posledica virusa.

U bolnicama se nalazi skoro 7.000 ljudi, a kako je jutros saopštila dr Darija Kisić Tepavčević, dnevno je potrebno 300 novih postelja za obolele od kovida 19.

Direktor Kliničkog centra Srbije Milika Ašanin izjavio je danas da se trend povećanja pregleda u kovid ambulantama u Beogradu povećao za 60 odsto, da pacijenti stalno stižu i da je sistem prenapregnut.

"Pacijenti stalno pristižu, čeka se da se isprazni neki krevet. Situacija i u gradu i u zdravstvenim ustanovama je prenapregnuta. Poslednjih nedelja u kovid ambulantama trend u Beogradu povećan je za 60 odsto. Imali smo tokom dana u kovid ambulantama oko 3.500, a sada ih bude i 6.200", naveo je Ašanin.

Od utorka 24. novembra, ugostiteljski objekti svoja vrata zatvaraju u 18 časova, dok do 21 sat rade samo marketi. Nakon 21 čas i dalje rade apoteke i benzinske pumpe.

Takođe, od ponedeljka 30. novembra, učenici viših razreda osnovnih škola, kao i srednjoškolci, prelaze na onlajn nastavu. Tako će biti sve do zimskog raspusta, odnosno 18. decembra. Glavno pitanje među građanima je da li će ponovo doći do potpune zabrane kretanja, kako što je to bilo na početku epidemije tokom marta i aprila.

Mediji navode da se Srbija blizi takvom scenariju.

"Jedina mera koja može dati rezultat jeste da se zatvori sve", kazao je ministar zdravlja Zlatibor Lončar u četvrtak i pozvao građane da poštuju propisane mere i da izbegavaju kontakte.

Ipak, članovi Kriznog štaba su u nekoliko navrata govorili da mera zabrane kretanja za sada nije razmatrana.

Imunolog Srđa Janković ranije je za Tv Prva rekao da policijski čas za sada nije opcija.

"Sve mere zajedno, nošenje maski na prvom mestu, kao i apel da se sve odloži i smanje okupljanja, trebalo bi da daju rezultate, to su ključne mere“, rekao Janković i dodaje da skraćeno radno vreme jeste važno, jer je u večernjim satima bilo više rizika da se virus pojačano prenosi“, naveo je Janković

Dr Darija Kisić Tepavčević rekla je da se toj meri na početku epidemije pribeglo, pre svega, kako bi se zaštitile najosetljivije grupe ljudi, kao što su starije osobe.

Epidemiolozi su zabrinuti i nakon jučerašnjih slika iz tržnih centara u koje su građani pohrlili zbog najavljenih popusta povodom "crnog petka".

"Meni nije jasno zašto moramo da prihvatamo sve što je najlošije, a moram reći da je to loše čak i da je mirna situacija. Pogledajte zemlje na Zapadu, Sloveniju, tamo ''crni petak'' nije ni postojao. Ono što se desilo sada to ne predstavlja nijedan promil u smislu ekonomske podrške, a neprocenjive štete nanosi organizovanosti zdravstvene službe i očuvanju zdravlja", rekao je epidemiolog Branislav Tidorović.

Da li ste za uvođenje policijskog časa?

Vas pitamo, da li ste za ili protiv uvođenja zabrane kretanja, odnosno policijskog časa kao mere u borbi protiv širenja koronavirusa u Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: