Petak, 06.11.2020.

12:23

"Nismo se odlučili za još radikalnije mere"; "Situacija je izuzetno nepovoljna" VIDEO

Epidemiolog dr Darija Kisić Tepavčević izjavila je da su bolnički kapaciteti u Srbiji sve više popunjeni.

Izvor: B92

"Vidimo da je svakim danom sve veći broj osoba koji zahtevaju hospitalizaciju u odnosu na one koji su završili lečenje. Svakim danom sve više popunjavamo kapacitete u rasponu od 150 do čak preko 200 kreveta", poručila je.

Kako kaže, u Beogradu je poslednjih dana više od 1.000 novozaraženih.

"Njih 14 odsto je sa Novog Beograda, 13 odsto iz Zemuna, Zvezdara i Rakovica oko 11 odsto, a ostale opštine su manje zastupljenje", kaže Kisić.

Prema analizi prvih osam meseci epidemije, dolazi do zaključka da je više muškaraca zaraženo u odnosu na žene.

"Prošlo je osam meseci od prve detekcije virusa u našoj populaciji, i ukoliko analiziramo distribuciju u odnosu na pol vidimo da je 53,3 osoba muškog i 46,7 ženskog", poručila je.

Na osnovu iste analize utvrđeno je da je u starosnoj dobi od 30-59 godina bilo 60 odsto zaraženih.

Govorila je i o epidemiološkoj situaciji u školama.

"Tokom prethodne nedelje u školama je registrovan koronavirus kod 248 dece, 151 kod đaka u osnovnim školama i 97 u srednjim. U prva četiri dana ove nedelje virus je potvrđen kod 202 osobe i to 74 iz osnovne i 128 iz srednje škole. Od prvog septembra virus je potvrđen kod 708 đaka i to 400 iz srednjih i 308 iz osnovnih", kaže Kisić i dodaje da je situacija stabilna u školskoj sredini, kao i da postoje okruzi u Srbiji u kojima nije zabeležen nijedan slučaj zaraze u školama.

Krizni štab je na današnjoj sednici odlučio o donošenju dve nove mere.

"Vidimo da je učestao trend porasta zaraze koronavirusom širom sveta. Većina zemalja beleže rekordne brojeve. Mi još uvek se nismo na neke najradikalnije mere ili ograničavanje satnica rada odlučili. Situacija jeste izuzetno nepovoljna ne sme i ne treba da nas teši. Odlučili smo da se smanji broj osoba koji može da se okuplja u zatvorenom prostoru na pet. Takođe, što se tiče jesenjeg raspusta odlučili smo da deca koja pohađaju osnovnu i srednju školu imaju mini raspust od 11. do 13. novembra", rekla je.

Novinare je zanimalo šta sa sobom donosi mera o zabrani okupljanja više od pet osoba u zatvorenom prostoru, da li to znači zatvaranje bioskopa, kako će uticati na rad škola i gradski prevoz, itd.

"Kao što je i prethodna mera regulisana, tako će i ova. Nije na nivou preporuke. Znate da su sve države donele ovakvu meru sa različitim brojem ljudi. To se pre svega misli na organizovana okupljanja, ne odnosi se na radnu i školsku sredinu. Kada su u pitanju ustanove kulturnih manifestacija, to je u ovom trenutku zadržano do 500 osoba. Tu je itekako propisano kako treba da se ponaša. Autobusi takođe ne predstavljaju mesto organizovanog okupljanja, ali su svakako mesto prenosa virusa", smatra Kisić.

Kako kaže, treba da budemo obazrivi kao da smo nosioci virusa ili da smo u kontaktu sa nosiocem.

"Istraživanje kontakata se radi, ali njihovo testiranje se, u većini slučajeva ne radi. Uvek treba da imamo na umu da pored laboratorijskih potvrđenih slučajeva imamo pet do 10 koji nemaju nikakve simptome. Sigurno neko od nas u sali nosi virus, a da to ne zna", rekla je Kisićeva.

Govorila je o visini kazni za one koji krše mere.

"Zakon od zaštiti stanovnika od zaraznih bolesti ima sada neke izmene, ali ono što je najbitnije kada je u pitanju prevencija kovida 19 je izricanje prekršajnog naloga, koji će inspektor moći da izrekne na licu mesta. Iznos kazne je 5.000 dinara za građane, a za pravna lica od 30.000 do 300.000 dinara", kazala je dr Kisić Tepavčević.

Predstoji nam sezona slava.

"Ako volimo svoju porodicu i prijatelje ono što najmanje možemo učiniti za njih jeste da smanjimo rizik od zaraze. Jedini savet koji dajem svima jeste da okupljanje limitiramo maksimalno", zaključila je.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Dobili su naređenje: Zatvarajte sve

Kanada je naredila da dve tehnološke kanadske kompanije Bluvec Technologies i Pegauni Technology obustave poslovanje, zbog zabrinutosti za nacionalnu bezbednost, saopštilo je kanadsko ministarstvo za inovacije.

9:53

25.5.2024.

1 d

Svet

"Brže, gomilajte dok EU ne odreaguje"

Evropa gomila zalihe kafe kako bi izbegla teškoće koje bi mogle izbiti početkom naredne godine stupanjem na snagu uredbe Evropske unije o suzbijanju krčenja šuma, objavila je Međunarodna organizacija za kafu (ICO).

13:19

25.5.2024.

1 d

Podeli: