"Makron je satanista" FOTO/VIDEO

Francuski predsednik Emanuel Makron našao se na meti demonstranata širom islamskog sveta nakon izjava povodom objavljivanja karikatura proroka Muhameda.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: EPA-EFE/MICHEL EULER / POOL MAXPPP OUT
Foto: EPA-EFE/MICHEL EULER / POOL MAXPPP OUT

Desetine hiljada demonstranata u Bangladešu nazvale su Makrona "satanistom" i palili njegove fotografije, nakon što su slični protesti juče održani u Pakistanu, Iraku, Turskoj i u Pojasu Gaze, prenosi Dejli mejl.

Tvrdokorni iranski list Vatan-e emruz objavio je na naslovnoj strani karikaturu Makrona kao đavola, označivši ga kao antiislamistu i tvrdeći da su "francuski ekstremisti viđeni kako pale Kuran".

Pripadnici islamističke grupe Islami Andolon Bangladeš pridružili su se sa protesta u Daki pozivima muslimane širom sveta da bojkotuju francuske proizvode.

Demonstranti iz grupacije koja se zalaže za uvođenje islamističkog prava u to državi, nosili su palkate sa natpisom "Svi muslimani sveta ujedinite se" i "Bojkotujte Francusku".

Učesnici protesta nosili su i veliku fotografiju Makrona sa cipelama oko vrata, prenosi AP.

Većinski muslimanske zemlje besne su zbog Makronovih izjava prošle nedelje i njegovog odbijanja da osudi objavljivanje karikatura proroka Muhameda.

Makron je prošle nedelje osudio ubustvo Samuela Patija, nastavnika kome je 16. oktobra u okolini Pariza odrubljena glava, navodeći da je on ubijen zato što je "podučavao o slobodi izražavanja, slobodi da se veruje ili ne veruje".

strana 1 od 647 idi na stranu