Generalni štrajk

Bivša predsednička kandidatkinja u Belorusiji Svetlana Tihanovska izjavila je danas da će u ponedeljak sva preduzeća u zemlji stupiti u generalni štrajk.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 25.10.2020.

20:05

Generalni štrajk
EPA/ JAKUB GAVLAK

Ona je to izjavila nakon što je vlada Aleksandra Lukašenka primenila silu kako bi ugušila proteste koji su održani ranije u toku dana.

"Režim je još jednom pokazao Belorusima da je sila jedino za šta je sposoban", navela je Tinahovska u saopštenju i dodala da će zbog toga od ponedeljka u zemlji početi generalni štrajk, prenosi Rojters.

Danas ističe rok "narodnog ultimatuma" koji je bivša predsednička kandidatkinja Svetlana Tihanovska ranije postavila vlastima zemlje. Ona je navela da će, ukoliko se zahtevi opozicije ne ispune do 26. oktobra, sva preduzeća u zemlji stupiti u generalni štrajk.

Više desetina hiljada pristalica beloruske opozicije okupilo se u nedelju na Trgu slobode u centru Minska na protestu u okviru opozicionog "narodnog ultimatuma". Policija je na demonstracijama u prestonici bacila desetak šok bombi, a u gradu Lidu, gde je takođe održan protest opozicije, pripadnici organa reda upotrebili su suzavac.

Centar za zaštitu ljudskih prava "Vesna" prijavio je da je širom zemlje uhapšeno 80 demonstranata, a portal tut.by je saopštio da su gradu Vitebsku uhapšena dva novinara koja su izveštavala sa protesta, preneo je TAS S.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: