"Duboka država" S. Makedonije

Bivši makedonski premijer Ljubčo Georgievski izjavio je da "duboka država" u Severnoj Makedoniji narušava normalne odnose između Sofije i Skoplja.

Izvor: B92

Petak, 23.10.2020.

13:30

Chris McGrath/Getty Images/Ilustracija

"Duboka država u Makedoniji narušava normalne odnose između dve zemlje, kreira mržnju i neprijateljstvo prema Bugarskoj, i ona uključuje profesore, novinare, zaposlene u službama nacionalne bezbednosti i u suštini, to nisu sve Makedonci", rekao je Georgievski u intervjuu za bugarsku agenciju BgNes, nakon jučerašnjeg sastanka sa ministarkom spoljnih poslova Bugarske.

On je naglasio da i pored duboke države, Makedonci žele zbližavanje sa Bugarskom, te da ih Goce Delčev ujedinjuje.

Kako objašnjava, jugoslovenska istoriografija je priznala makedonsku naciju kao najmlađu na Balkanu, a Nikola Gruevski joj je sa procesom "antikvizacije" naneo težak udarac.

"Treba da priznamo zasluge Zorana Zaeva zbog njegove želje za prijateljstvo sa Bugarskom. On i Bojko Borisov treba da pronađu rešenje koje će krenuti ka istorijskom približavanju", objasnio je Georgievski.

U Severnoj Makedoniji, ocenjuje on, kreirana je kampanja da Bugarska zahteva promenu makedonskog Ustava što je, kako kaže, netačno.

S druge strane, dodaje, mnogo će loše biti ukoliko Bugarska stavi veto na početak pristupnih pregovora Skoplja sa EU.

"S bugarske strane niko ne želi promenu našeg ustava i nov dogovor. Ovo sam lično čuo od strane bugarskih političara. Sofija želi sprovođenje Sporazuma koji je potpisan 1. avgusta 2017. godine i konkretne rezultate Mešovite komisije za istorijska pitanja", naglašava Georgievski.

Bivši makedonski premijer je još početkom nedelje najavio da će putovati u Sofiju u misiju kako bi ubedio bugarske političare da ne blokiraju početak pregovora Severne Makedonije sa EU.

Zaev je juče izjavio da se nada da će se postići sporazum sa Sofijom do 10. novembra, kada treba da bude održan Samit Berlinskog procesa u Sofiji, kojim predsedavaju Skoplje i Sofija, iako nije isključio ni mogućnost blokade.

Bugarska je pre nekoliko nedelja poslala memorandum državama članicama EU u kome je zahtevala navođenje makedonskog jezika u dokumentima EU uz fusnotu - da je reč o jeziku prema Ustavu Severne Makedonije, te da su makedonski jezik i nacija "tvorevine socijalističke Jugoslavije".

Oni su takođe optužili makedonske vlasti da falsifikuju istoriju, te da predstavljaju Goce Delčeva kao makedonskog revolucionara iako je on, prema stavu Bugarske, etnički Bugarin.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

14 h

Podeli: