Makron poručio: Za dijalog je potrebno dvoje

Riga -- Francuski predsednik Emanuel Makron branio je danas u Rigi svoju strategiju "dijaloga" sa Rusijom, koja izaziva sumnju kod lidera baltičkih zemalja.

Izvor: Beta/AFP
Podeli
Foto: EPA-EFE/Toms Kalnins
Foto: EPA-EFE/Toms Kalnins

Makron je naglasio i "nevoljnost" predsednika Rusije Vladimira Putina dodajući da su "dve strane potrebne za dijalog".

"Kao što se kaže da je za tango potrebno dvoje, tako su i za dijalog potrebne dve strane, dakle to zavisi i od volje angažovane strane da ide napred ili ne", rekao je Makron i dodao da treba još videti da li će taj dijaog imati neki pozitivni rezultat.

Francuski predsednik, koji je u ponedeljak bio u Vilnjusu, a od utorka u Rigi, suočava se sa skepticizmom lidera Litvanije i Letonije prema namerama Rusije. Makron traži da objasni cilj "dijaloga" koji Evropa želi da ima sa Rusijom dok raste napetost zbog krize u Belorusiji.

"To (dijalog) će nam omogućiti da izgradimo mnogo stabilniji i bezbedniji odnos (sa Rusijom)", rekao je Makron novinarima posle sastanka sa letonskim premijerom Artursom Karinsom.

Francuski predsednik je podsetio da su se odnosi sa Rusijom zaoštrili zbog ukrajinske krize i priznao da je Evropa uvela sankcije "koje su imale malo efekta".

Međutim, Makron je izrazio želju za "oblikom normalizacije odnosa", jer Evropa i Rusija dele isti prostor, a Evropa ne želi sajbernapade, niti destabilizaciju demokratije.

strana 1 od 604 idi na stranu