Gotova istraga otkrila šokantne podatke: Zbog njih je moglo da strada na hiljade ljudi

Vašington -- U istrazi Komiteta za transport i infrastrukturu Predstavničkog doma SAD kritikovni su kompanija Boing i Savezna vazduhoplovna uprava (FAA) zbog modela 737 MAX.

Izvor: Tanjug
Podeli
Bruce Bennet/Getty images/Ilustracija
Bruce Bennet/Getty images/Ilustracija

Taj tip aviona je,podsetimo, prizemljen od marta 2019. godine, nakon što je u dva smrtonosna udesa poginulo 346 ljudi.

Komitet u Predstavničkom domu u kome većinu imaju demokrate pronašao je brojne pogrešne korake navedene na skoro 250 stranica u konačnom izveštaju koji je danas objavljen, preneo je Rojters.

Boing nije uspeo u svom dizajnu i razvoju MAX, a FAA nije uspela u nadgledanju Boinga i njegovoj sertifikaciju, kaže se u izveštaju, u kome su detaljno opisani problemi u dizajnu aviona i odobrenje vlade.

Revizijom je utvrđeno da padovi nisu rezultat pojedinačnog kvara, tehničke greške ili loše vođenog događaja.

Oni su bili stravični vrhunac niza neispravnih tehničkih pretpostavki inženjera kompanije Boing, nedostatak transparentnosti menadžmenta kompanije Boing i nedovoljnog nadzora FAA, navedeno je u izveštaju. Boing je naveo u saopštenju da je naučio mnoge teške lekcije kao kompanija iz nesreće i od učinjenih grešaka.

Kao što i stoji u izveštaju, uradili smo fundamentalne promene u našoj kompaniji i nastavljamo da tražimo načine za poboljšanje, naveo je Boing.

FAA je u saopštenju naveo da će sarađivati sa poslanicima kako bi primenila poboljšanja utvrđena u njihovom izveštaju.

Ona dodaje da je usredsređena na unapređenje sveukupne vazduhoplovne bezbednosti.

Boing 737 MAX je povučen nakon dve avionske nesreće u kojima je stradalo skoro 350 ljudi. Stopirane su i nabavke te letelice koju su poručile brojne zemlje. I prvi izveštaji iz istrage koja jepokrenuta nagovestili su da je američka avio kompanija načinila niz propusta, namerno, kako bi se letelica što pre našla na tržištu.

strana 1 od 573 idi na stranu