Sazvana hitna sednica Saveta za ljudska prava UN

Visoka komesarka UN za ljudska prava zatražila od Belorusije da sprovede istragu o navodima o torturi pripadnika snaga bezbednosti nad demonstrantima.

Izvor: Tanjug, Beta/AP

Ponedeljak, 14.09.2020.

13:12

Sazvana hitna sednica Saveta za ljudska prava UN
Tanjug/AP Photo

Savet UN za ljudska prava zakazao je za petak hitnu sednicu o situaciji u Belorusiji, na zahtev Evropske unije.

"S obzirom na obim i broj, svi navodi o torturi i ostalim oblicima zlostavljanja od strane snaga bezbednosti trebalo bi da budu dokumentovani i ispitani kako bi počinioci bili izvedeni pred lice pravde", izjavila je visoka komesarka Mišel Bečele na otvaranju 45. zasedanja Saveta UN za ljudska prava u Ženevi.

Odluka da se organizuje hitna debata Saveta UN za ljudska prava doneta je nakon glasanja. Ukupno 25 zemalja je glasalo za, dve zemlje su bile protiv, a 20 je bilo uzdržano.

U Belorusiji od 9. avgusta traju masovni protesti zbog spornih predsedničkih izbora na kojima je ponovo izabran Aleskandar Lukašenko. Veliki broj osoba je uhapšen na demonstracijama u Minsku i širom zemlje, a hapšenja prate navodi o brojnim slučajevima torture.

U nedelju je održano skoro 30 protestnih aktivnosti, navela je portparolka Ministarstva unutrašnjih poslova Olga Čemodanova u saopštenju za beloruski Telegram.

Prema njenim rečima, 774 osobe su zadržane zbog kršenja zakona o javnim dogadajima, a samo u u glavnom gradu Minsku slobode je lišeno 500 ljudi, preneo je Tas.

Čak 544 osobe ostaće u pritvoru do održavanja administrativnog postupka, dodaje se u saopštenju.

Prema navodima Ministarstva unutrašnjih poslova, demonstranti su oštetili tri policijska automobilia u gradu Novopolok i jedan demonstrant je napao policajce u gradu Mogilev.

U Brestu su pripadnici policije morali da upotrebe vodeni top da bi rasterali demonstrante kako bi obezbedili sigurnost saobraćaja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: