Ponovo prevara sa pozivima iz inostranstva: Ne možete ni da prekinete poziv

Korisnici u Srbiji ponovo se žale da su prevareni pozivima sa brojeva iz inostranstva.

Izvor: B92

Sreda, 02.09.2020.

20:00

Ponovo prevara sa pozivima iz inostranstva: Ne možete ni da prekinete poziv
Ilustracija: Depsitphotos/ LDProd

Račun za mobilni telefon veći od same pretplate ne može nikog da obraduje. Nekad nam se dogode previdi koji uvećaju sume na kraju meseca, ali korisnici mobilne telefonije u Srbiji sada se ponovo žale na novu-staru boljku, na prevaru učinjenu sa pozivnih brojeva iz inostranstva.

Nakon žalbi "nasamarenih", u velikom broju slučajeva stiže upozorenje mobilnih operatora da je u pitanju bila prevara.

Naime, prethodnih dana mediji su upozorili građane da se ne javljaju i da ne uzvraćaju pozive ukoliko broj telefona počinje sa +88.

Za B92.net mobilni operatori nisu mogli da potvrde da je bilo problema sa ovim konkretnim brojem +88, ali korisnici su se obraćali povodom drugih pozivnih brojeva van naše zemlje.

"U poslednje vreme primećen je veliki broj zlonamernih poziva ka Telenor korisnicima sa britanskih, nemačkih i francuskih brojeva. U pitanju su brojevi koji počinju sa +44, +49 ili +33", navode iz Telenora za naš portal.

Početne sume mogu da budu različite kada su u pitanju ove vrste prevara koje su se prvi put pojavile 2013. godine. Iz ove kompanije, upozoravaju - u pitanju je globalna akcija i mogu se očekivati slični slučajevi i kodovi iz drugih zemalja.

"Kako nije moguće blokirati sve pozive, a da se ne ugrozi celokupan dolazni saobraćaj iz tih zemalja, upozoravamo sve korisnike da ne uzvraćaju poziv, osim ukoliko ne prepoznaju broj", stoji u saopštenju Telenora.

Telenor je izdao i upozorenje za svoje korisnike u kojem se objašnjava da je cilj da korisnik primeti propušten poziv i onda uzvrati, čime se uzvraćeni poziv naplaćuje po ceni međunarodnog saobraćaja ka tim zemljama.

Korisnici MTS-a takođe su se u kol-centru raspitivali o ovim slučajevima.

"Bilo je nekoliko desetina slučajeva da su ljudi zvali kol-centar da se raspitaju u vezi sa pozivima sa brojeva koji imaju pozivni broj iz inostranstva", rekli su iz MTS-a za B92.net.

Međutim, kako dodaju iz ove kompanije, nije zabeleženo da je nekome uvećan račun na konto toga.

Oni su ipak upozorili građane da se ne javljaju i ne uzvraćaju pozive nepoznatim inostranim brojevima.

Slični problemi mogu da se dogode i kada su u pitanju SMS poruke. U ovom slučaju, korisnicima stižu poruke o navodnim pretplatama na određene sadržaje, a koje nisu nikada aktivirali. Građani bivaju obavešteni o skidanju određene sume novca bez bilo kakve potvrde.

O pozivima sa pozivnog broja +88, građani se nisu žalili policiiji, kako je odgovoreno u upitu našeg portala.

"Pripadnici Odeljenja za suzbijanje visokotehnološkog kriminala nisu imali takve prijave od strane građana", navode iz MUP-a.

Kada se javite, teško da ćete da spasete račun

Ukoliko se javite na nepoznat, strani broj i shvatite da je u pitanju greška, odnosno prevara, problem je to što niste u mogućnosti da sami prekinete poziv. Podešeno je da vas automat zadrži određeno vreme na vezi, a to vas može koštati i do 600 dinara po minutu.

U tom slučaju, jedini "spas" je da izvadite bateriju iz mobilnog telefona, što na novijim uređajima može biti dodatni problem.

Jedino rešenje za ovakav vid prevare jeste blokiranje pretplate kod mobilnog operatora.

U slučaju bilo kakve prevare ili sumnje na istu, najbolje je da se obratite svom mobilnom operatoru, kako biste sprečili da na kraju meseca izdvojite veću sumu novca od vaše uobičajene pretplate.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: