"Promena vlasti bila bi prekretnica za Crnu Goru"

Promena vlasti u Crnoj Gori značila bi pozitivnu prekretnicu za tu najmanju balkansku državu jer bi ubrzala njen put ka članstvu u EU.

Izvor: B92

Ponedeljak, 24.08.2020.

18:00

Ilustracija: Depositphotos/ natanaelginting

Uz to, Crna Gora bi relaksirala odnose u regionu Zapadnog Balkana, navodi Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije iz Ljubljane u analizi uoči parlamentarnih izbora u Crnoj Gori, koji će biti održani 30. avgusta.

Istraživanja javnog mnjenja u Crnoj Gori predviđaju visoku izlaznost na predstojećim izborima, čak iznad 70 odsto, a odnos snaga između vladajućeg bloka i opozicije je zasad u korist opozicije, navodi IFIMES.

IFIMES navodi da bi, iako na raspolaganju ima neograničene finansijske i druge resurse, vladajuća Demokratska partija socijalista Mila Ðukanovića mogla bi da pobedi "samo u slučaju (pred)izbornih manipulacija i izborne prevare".

Analitičari IFIMES-a stoga postavljaju pitanje: Da li će Evropska unija priznati rezultate parlamentarnih izbora u Crnoj Gori i posle toga sazvati vanredni samit EU, kao u slučaju predsedničkih izbora u Belorusiji, i postupiti po istoj analogiji zbog neregularnih izbora nameštenih od Ðukanovićevog režima?

Paralela između beloruskog lidera Aleksandra Lukašenka i Ðukanovića postoji imajući u vidu i njihov dug staž na čelnim pozicijama u njihovm državama, navode analitičari IFIMES-a, napominjući da Ðukanovićev režim traje čak pet godina duže od režima Lukašenka, koji, kako se ističe u tekstu, pored toga "nema ratnu prošlost i nije bio umešan u počinjene ratne zločine, kao Ðukanović".

DPS i Ðukanović "svakodnevno plasiraju priču o navodnoj ugroženosti državnosti Crne Gore od tzv. velikosrpskog projekta, Srpske pravoslavne crkve i Rusije", stoji u analizi, u kojoj se takođe naglašava da je Crna Gora članica NATO-a i da je niko neće napasti, kao i da će odlaskom Ðukanovića biti ubrzan njen put u EU.

Scenariom unijatizacije kanonski nepriznate Crnogorske pravoslavne crkve (CPC) Ðukanović bi mogao da pokuša da povrati izgubljenu naklonost Zapada - CPC bi time osigurala kanonsko priznanje, a Ðukanović bi se "dodvorio" Zapadu, posebno katoličkoj Evropi, navodi IFIMES.

Međutim, zapadni saveznici "traže osobu i/ili političku opciju koja bi uspela da zaustavi stalne političke tenzije u Crnoj Gori i konačno krene u obračun sa kriminalom Mila Ðukanovića, koji je međunarodnih razmera", stoji u analizi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: