Sarajlije zabrinute za zdravlje, traže hitno sprovođenje mera

Građani Kantona Sarajevo pokrenuli su inicijativu za hitno sprovođenje mera zbog širenja epidemije koronavirusa na tom području.

Izvor: Beta
Podeli
Getty Images/Al Bello
Getty Images/Al Bello

Svoje zahteve su danas uputili kantonalnim vlastima.

U pismu, objavljenom na novoformiranoj grupi na Fejsbuku, oni su naveli da su zabrinuti su za živote i zdravlje članova porodica i prijatelja, kai i da su "užasnuti i preplašeni izostankom minimuma neophodnih reakcija nadležnih institucija usled pandemije koronavirusa".

"Zato od vas, kao najodgovornijih predstavnika vlasti, kao i od svih odgovornih za rad nadležnih institucija, zahtevamo da odmah, hitno poduzmete mere u Kantonu Sarajevo", navodi se u pismu.

Dodali su da traže da se stvore zakonske i organizacione pretpostavke za rigoroznu primenu novčanih kazni za sve građane koji u zatvorenim i otvorenim prostorima ne nose na licu zaštitne maske u skladu s uputstvom nadležnih zdravstvenih institucija.

Dalje, traže stvaranje zakonskih i organizacionih pretpostavki za sprovođenje mere zabrane okupljanja građana u grupama većim od deset osoba u zatvorenim i otvorenim prostorima.

Zahtevaju i "okončanje pogubnih sukoba između zdravstvenih ustanova i precizno definisanje njihove saradnje, obaveza i dužnosti", kao i poziv odgovornim institucijama u drugim kantonima, Federaciji BiH, Republici Srpskoj i Brčko distriktu da preduzmu iste ili slične mere,

Pismo je potpisalo više od 500 građana Sarajeva, a među njima su i neke od javnih ličnosti, poput pisca Abdulaha Sidrana, glumca Nermina Tulića, predsednice Udruženja BH novinara Borke Rudić.

Kanton Sarajevo trenutno je najveće žarite koronavirusa u BiH, a broj obolelih raste iz dana u dan.

U poslednja 24 časa u kantonu Sarajevo registrovano je 55 novih slučajeva zaraze koronavirusom, preminule su tri osobe.

U celoj BiH od jula svakodnevno raste broj obolelih od kovida 19, a juče je preminulo 16 osoba, što je najveći broj od marta, kada je počela epidemija koronavirusa u BiH.

strana 1 od 212 idi na stranu