U Užicu zabrinjavajuće, stotine čekaju rezultate testa

U Užicu je od kovida -19 obolela 381 osoba, ali, pošto se čeka više stotina rezultata iz laboratorija u Beogradu, taj broj bi mogao biti znatno veći.

Izvor: B92

Sreda, 15.07.2020.

12:37

U Užicu zabrinjavajuće, stotine čekaju rezultate testa
EPA-EFE Christian Bruna

"Veoma je zabrinjavajuća epidemiološka situacija. Svaki dan se KOVID-ambulanti javi oko 300 stanovnika Zlatiborskog okruga sa simptomima infekcije", naveo je komandant Štaba za vanredne situacije, gradonačelnik Tihomir Petković.

On je kao najveći problem naveo to što su popunjene kovid bolnice.

"Svi kapaciteti (320) u Opštoj bolnici u Užicu su popunjeni KOVID-pacijentima, kao i dodatni kreveti (60) u Specijalnoj bolnici 'Čigota' na Zlatiboru i svi ostali bolnički kapaciteti na području celog Zlatiborskog okruga. Zato smo odlučili da formiramo poljsku bolnicu u krugu bivše kasarne u Krčagovu", naveo je Petković.

Petković je rekao da su svi hospitalizovani pacijenti sa srednjeteškom ili teškom kliničkom slikom i da najviše obolelih ima od 30 do 50 godina, mada ima i mladjih pacijenata.

"Za razliku od pre dva meseca, sada imamo mnogo više ljudi s teškom kliničkom slikom, kojima je neophodna hospitalizacija uz davanje kiseonika. Grad Užice će izdvojiti još 10 miliona dinara da se novoj kovid bolnici sa 150 kreveta reši pitanje razvoda kiseonika", rekao je komandant Štaba za vanredne situacije i gradonačelnik Petković.

On je istakao da su sve zdravstvene ustanove u užičkom kraju dobro opremljene neophodnim aparatima i zaštitnom opremom.

"Imamo problem s manjkom zdravstvenih radnika. Medicinsko osoblje radi pod velikim pritiskom zbog ogromnog broja pacijenata, i prilično su umorni. Osim toga, 40 zdravstvenih radnika je obolelo od kovida -19 i još 30 je u samoizolaciji", rekao je Petković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: