"Pad izlaznosti i pitanje legitimiteta izbora"

U Hrvatskoj se u nedelju, 5. jula, održavaju parlamentarni izbori.

Izvor: B92

Ponedeljak, 29.06.2020.

09:58

EPA-EFE/ANTONIO BAT

Profesor zagrebačkog Fakulteta političkih nauka Goran Čular kaže da bi izlaznost prvi put na ovim izborima mogla pasti ispod 50 odsto, a to je, kaže, psihološka granica koja može dovesti u pitanje bilo koju političku opciju.

Ističe da je teško sa sigurnošću unapred reći kome će niska izlaznost pomoći, a kome odmoći.

U svakom slučaju, dodaje, kontinuirani pad odziva na izbore vode u istom pravcu.

"Izlaznost bi na ovim izborima prvi put mogla pasti na manje od 50 posto, a to je psihološka granica koja može dovesti u pitanje legitimnost bilo koje opcije koja sastavlja vladu", zaključio je Čular u izjavi za zagrebački Jutarnji list.

Hrvatska je, podseća, od prvih višestranačkih izbora 1990. suočena sa stalnim padom izlaznosti na parlamentarne izbore, a izuzetak su bili oni 2000. godine, kada je izlaznost porasla, ali takav privremeni skok uobičajen je na takozvanim kritičnim izborima koje građani iz određenih razloga dožive kao sudbinske.

Prema njegovim rečima, imajući u vidu da se predstojeći izbori održavaju tokom leta I u uslovima epdemije korona virusa, smatra da od niske izlaznosti profitiraju velike stranke koje imaju dobru organizacionu infrastrukturu i lojalne birače koji su uvek spremni izaći na birališta i glasati za svoju stranku.

U tom smislu bi, kaže, niska izlaznost mogla da odgovara HDZ-u i SDP-u, ali činjenica da te dve stranke imaju najstarije birače mogla bi u ovom okolnostima umanjiti tu prednost.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

23 h

Podeli: