Hrvatska opet na tapetu, prozvana i Slovenija

Kancelarija Visokog komesarijata UN za ljudska prava zatražila je da Hrvatska odmah istraži izveštaje o preteranoj upotrebi policijske sile prema migrantima.

Izvor: Tanjug
Podeli
 EPA-EFE/FEHIM DEMIR
EPA-EFE/FEHIM DEMIR

Uključujući dela koja se smatraju mučenjem i lošim postupanjem.

U saopštenju objavljenom na portalu OHCHR se navodi da je Hrvatska dužna da sankcioniše odgovorne.

Posebni izvestilac za ljudska prava migranata Felipe Gonzales Morales i posebni izvestilac za mučenje i druga okrutna, nečovečna i degradirajuća postupanja i kažnjavanja Nils Melzer poručili su da su jako zabrinuti zbog postupanja na granici s Hrvatskom, poput neprestane upotrebe sile, te zbog činjenice da žrtve, uključujući decu, trpe fizičko zlostavljanje i ponižavanje samo jer su migranti.

Oni navode da je fizičko nasilje i degradirajuće postupanje prema migranata prijavljeno u više od 60 posto svih zabeleženih "pušbekova" iz Hrvatske od januara do maja 2020. godine.

Morales objašnjava da "nasilni ''pušbek'' podrazumeva postupak u kom se bez ikakve procedure, individualne procene ili drugog procesa krše zabrane kolektivnog izbacivanja iz zemlje i principi zabrane proterivanja.

Navodi da je takav tretman smišljen kako bi se migranti mučili i s njima postupalo okrutno, nehumano i ponižavajuće, što je zabranjeno međunarodnim pravom.

"Hrvatska mora istražiti sve prijavljene slučajeve nasilja protiv migranata i one koji su počinili nasilje i njihove nadređene izvesti pred lice pravde i pružiti naknadu žrtvama", dodaje Melzer.

Posebni izvestioci su zabrinuti i zbog nekoliko slučajeva u kojima je hrvatska policija navodno ignorisala zahteve migranata za azilom ili za drugom zaštitom pod međunarodnim pravom i pravom izbeglica.

"Hrvatska mora da obezbedi da sve mere na granici, uključujući one koje su usmerene iregularnim migracijama, budu u skladu s međunarodnim ljudskim pravima i standardima, posebno da ne bude diskriminacije, mučenja i nepravednog postupanja te da se drži zabrane arbitrarnog ili kolektivnog izbacivanja", dodao je Melzer.

Morales je u septembru 2019. bio u BiH, gde je dobio informacije o nasilnom vraćanju migranata od hrvatske policije u BiH, nakon čega je razmenio informacije s relevantnim ovlašćenim osobama u Hrvatskoj u nekoliko prilika.

Melzer je slične informacije imao još 2017. godine tokom posete Srbiji i Kosovu, preneo je hrvatski portal Indeks.

Slovenija šalje migrante u Hrvatsku

Slovenija krši Evropsku konvenciju o ljudskim pravima jer šalje ilegalne migrante u Hrvatsku, znajući da će njihova ljudska prava biti prekršena, rečeno je danas na debati uoči Svetskog dana izbeglica u Mariboru.

"Hrvatska i Slovenija trebalo bi da sarađuju i pomažu Bosni, ali umesto toga u Hrvatskoj se dešavaju ozbiljna kršenja ljudskih prava", rekla je direktorka Pravno-informativnog centra (PIC) Katarina Bervar Sternad.

Prema njenim rečima, to je očigledno, jasno i tolerisano samo zato što Evropa još nije u stanju da prizna da nije uspela u potpunosti u kontroli granice i sprovođenja granične politike EU u Hrvatskoj.

"Slanjem ovih ljudi da se suoče sa situacijom u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, Slovenija krši Evropsku konvenciju o ljudskim pravima", rekla je Bervar Sternad i dodala da nevladine organizacije ukazuju na ovo već dve godine, prenosi slovenačka agencija STA.

U organizaciji Instituta za etničke i regionalne studije na debati se raspravljalo o situaciji na balkanskoj migracionoj ruti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 533 idi na stranu