"Zatvorili smo luke i aerodrom - nema smisla da ipak puštamo migrante"

Malta planira da zadrži 57 spasenih migranata na privatnom brodu usidrenom tik izvan teritorijalnih voda sve dok EU ne nađe način da ih negde smesti.

Izvor: B92

Petak, 01.05.2020.

16:12

Ilustracija: EPA-EFE/ Ricardo Garcia

To je izjavio danas premijer Robert Abela.

"Zatvorili smo svoje luke i aerodrom za putnike sa kruzera i turiste i nema smisla da ipak puštamo migrante unutra", rekao je Abela pozivajucći se na ograničenja koja su uvedena u martu kako bi se zaustavilo širenje korona virusa.

On je dodao da to nije problem Malte, koja ostaje čvrsto pri odluci da drži luke zatvorenim i izrazio je nezadovoljstvo reakcijom EU, prenosi Rojters.

"To nije problem Malte, iako radimo više nego što se od nas očekuje. I druge države članice EU moraju snositi teret. Malta i Italija ne mogu ostati same", rekao je Abela na konferenciji za novinare.

Migranti su ranije ove sedmice spaseni sa gumenog čamca kod obale Malte komercijalnim ribarskim brodom koji je unajmila vlada kako bi presretali potencijalne azilante.

Grupa je nakon toga prebačena na pristanište koje se obično koristi za turističke brodove, a EU je pristala da podmiri troškove operacije dok se ne donese odluka o tome gde migranti treba da idu, rekao je Abela.

Na Malti je uočen veći priliv migranata početkom ove godine, budući da ih je oko 1.500 stiglo u zemlju početkom marta, u poređenju sa 3.400 u celoj 2019. godini.

Vlada tvrdi da su njeni prihvatni centri puni i žali se da saveznici iz EU nisu ispunili obećanja da će primiti migrante.

Kada je u martu proglašena pandemija korona virusa, Malta je zaposlila privatne čamce da presrecću potencijalne migrante pre nego što stignu na ostrvo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

20 h

Podeli: