Raste broj mrtvih u Srbiji, 39 žrtava koronavirusa; Kon upozorava: Nailazi talas, neće nas mimoići VIDEO

Premijerka Ana Brnabić saopštila je da je u Srbiji u poslednja 24 sata preminulo još osam osoba usled koronavirusa, što je ukupno 39 preminulih.

Izvor: B92

Petak, 03.04.2020.

11:31

Raste broj mrtvih u Srbiji, 39 žrtava koronavirusa; Kon upozorava: Nailazi talas, neće nas mimoići VIDEO
Screenshot, B92 TV

"Ovo što se danas desilo - koliko god očekivali, ipak nas je neprijatno iznenadilo", rekla je premijerka.

“Mi smo od juče u 15 sati imali osam preminulih, to je najveći broj preminulih, najveći do sada”, rekla je Brnabićeva na Batajničkom aerodromu, prilikom dočeka ruske pomoći u Srbiju.

Premijerka je rekla da je od juče u 15 sati registrovano 305 novozaraženih koronom, što je gotovo tri puta više od broja juče registrovanih, kada je bilo još 111 osoba.

“Ovo je dan kada se plašim da smo ušli u eksponencijalni rast”, upozorila je Brnabićeva. Ona je zahvalila partnerima iz Rusije na pomoći, ističući da nam je neophodna, a da dolazi u najtežem danu za Srbiju.

“Ovo je dan kada smo ušli u petu nedelju borbe, kada ulazimo u dve jako teške nedelje, što se vidi i po današnjim brojevima”, rekla je Brnabićeva.

"Čini mi se da nismo očekivali da će biti ovako ogroman skok broja zaraženih, preko 40% od svih testiranih je pozitivno. To je zaista zastrašujuće", dodala je

Brnabićeva je izrazila bojazan da smo u borbi s epidemijom koronavirusa ušli u eksponencijalni rast, o čemu svedoče najnoviji podaci o broju zaraženih i zbog čega je ona građane upozorila da bez gvozdene discipline ne možemo da pobedimo "u ovom ratu".

"Fali nam i dalje disciplina. Bez gvozdene disciplijne ne možemo da pobedimo ni sa svim lekovima, opremom, million respiratora, niti sa podrškom stručnjaka iz Rusije, EU, Kine, SAD", naglasila je Brnabićeva, nakon što je na aerodromu dočekala avion s ruskom pomoći.

Ona je još jednom apelovala na građane da situaciju i mere koje je odredila Vlada shvate ozbiljno.

"Molim vas još jednom shvatite ovo ozbiljno, nemojte da nas zavara lepo vreme i sunce, što smo u petoj nedelji, što smo imali kontrolu. Samo tri ovakva dana kakva imamo danas sa preko 300 novih obolelih, sa rastom broja preminulih, samo tri ovakva dana i naši kapaciteti su u potpunosti popunjeni, pucaju sa svom opremom i podrškom", poručila je Brnabićeva.

Danas je u Srbiji usled koronavirusa preminulo još osam osoba, što je ukupno 39 smrtnih slučajeva u našoj zemlji. Ukupna smrtnost je 2,64 odsto, kazala je zamenica direktora Insituta Batut Darija Kisić Tepavčević.

"70 odsto smrtnih slučajeva je kod osoba preko 60 godina, dok u uzrastu do 39 nismo imali smrtnih ishoda", kazala je dr Kisić Tepavčević.

Ona je istakla da su od novih osam smrtnih slučajeva šestorica bili muškarci, a dve žene. Trenutno je na respiratoru 81 osoba.

Podsetila je da je policijski čas sutra od 13 sati do ponedeljka u pet sati ujutru za sve naše građane.

Kaže da će penzioneri moći sutra, umesto u nedelju, da odu do prodajnih objekata koji će raditi subotom od 4 do 7 sati ujutru, kao i da će oni moći da se kreću subotom od 3 do 8 sati ujutru, da bi imali vremena da odu i da se vrate kućama.

Ona je rekla da će vlasnici kućnih ljubimaca moći da ih šetaju od 23 do 1 čas noću i da će imati dodatni termin nedeljom od 8 do 10 sati ujutru.

Epidemiolog Predrag Kon rekao je, povodom najnovijih podataka o mrtvima i zaraženima koronavirusom u Srbiji, da je sada "pitanje zdravstvene bezbednosti svakog pojedinca da li će shvatiti da se nalazimo u ozbiljnoj situaciji".

Odbacio je kritike na društvenim mrežama na račun donetih mera, ističući da je to napad na zdravstvenu bezbednost.

“Ako se ne razume da je virus u cirkulaciji i da je neophodno sprečiti njegovo prenošenje… Mere su donete samo da to spreče, nema tu pregovaranja”, rekao je Kon.

On kaže da nema podataka o novim žarištima koronavirusa u Srbiji i da je skoro polovina zaraženih koronavirusom u glavnom gradu.
Screenshot/ B92 TV
Dodao je da broj hospitalizovanih prelazi kapacitete, te da bismo bili u većem problemu da improvizovane bolnice nisu bile dobro pripremljene.

Kon je naveo da je u GAK “Narodni front” 75 zaposlenih udaljeno sa posla - 46 pozitivnih, kao i oni kojima nije urađeno testiranje ili nije potrebno da se radi, ali su udaljeni iz predostrožnosti.

Naveo je da su svi pozitivni bili u kontaktu sa 150 osoba, koje su potpuno zdrave i pod posebnim nadzorom.

Preneo je da ta bolnica radi i našla je način za to, odnosno isti posao radi manji broj ljudi.

Kon je dodao da je u bolnici u Ćupriji četiri lekara i četiri tehničara pozitivno na koronu i u bolnici, uz još sedam lekara i tri tehničara koji su u kućnoj izolaciji.

"Testiranje objektivno postaje najveći problem, mora da se nađe način da se to zagušenje prevaziđe. Iz raznih bolnica i klinika stižu materijali i oni se obrađuju, i meni postoji nejasan razlog zašto taj zastoj. Jasno je i nama da problem postoji i nema potrebe za prozivanjem više", rekao je Kon novinarima.

"Sad kada imamo uzlaznu liniju - to je jako zabrinjavajuće. Ne može da se misli - neće mene. Nailazi talas, neće nas mimoići. Ja sam dosad stalno govorio da sam umereni optimista, i sada sam i mislim da ćemo vrh dostići sa mnogo manjom smrtnosti, ali to ne znači da sam ja u pravu. To ne može da se zna. Svi ćemo morati da sačekamo i vidimo. Nije još vreme za sprečavanje kontakta na 24 sata, kako sam rekao, to je poslednja slamka spasa. Ovi koji su danas preminili imali su kontakte sa zaraženim pre tri nedelje. To su posledice kontakata od pre tri nedelje", istakao je on.

“Od 1918. godine ovakvu epidemiju nismo imali”, ukazao je Kon.

On je, na pitanje da li će narednih dana biti većeg prebacivanja pacijenata sa klinika u privremene bolnice, rekao da to zavisi od odluka kliničara koji prate stanje.

Dodao je da svako ko je “prešao” iz srednje teškog u lakšeg bolsnika mora da se prebaci u improvizovane bolnice.

“To je nešto što je jako dobro da smo uradili, inače bismo bili u krajnje ozbiljnim problemima”, rekao je Kon.

Kako je rekao, iako ima problema, to ne znači da sistem ne funkcioniše, i da niko neće zaustaviti porođaje i teška stanja koja traže hitnu intervenciju.

“Sistem uvek može takve slučajeve da primi. Odlažu se samo oprecaije koje mogu biti odložene”, rekao je Kon.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

49 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

11 h

Podeli: