"Sprečiti nezakonito delovanje pojedinih velikodostojnika i sveštenika SPC"

Nekoliko pokreta u Srbiji traži od državnih organa da spreče krajnje neodgovorno i nezakonito delovanje pojedinih velikodostojnika i sveštenika SPC.

Izvor: B92
Podeli
Ilustracija: Depositphotos/ Eillen_1981
Ilustracija: Depositphotos/ Eillen_1981

To su zajedno tražili Ujedinjena demokratska Srbija, politički savez koji čine Srbija 21, Vojvođanski front predvođen LSV, Stranka moderne Srbije i Građanski demokratski forum.

Mediji su ranije danas preneli da je u svojoj propovedi vladika banatski Nikanor otvoreno pozvao vernike da prekrše sve mere Vlade Republike Srbije, naglasivši da je "sveta pričest najbolji lek“ a "crkva najbolja bolnica“.

U danima kada je broj novozaraženih koronavirusom na dnevnom nivou postao trocifren, i kada se razmišlja o pooštravanju mera Vlade, ponašanje dela SPC je neodgovorno i opasno. Potpuno je jasno da ovakvim neodgovornim pozivima crkveni velikodostojnici pomažu stvaranje uslova za širenje koronavirusa i time direktno, pored toga što ugrožavaju živote naših sugrađana, utiču na slabljenje zdravstvenog sistema i ekonomsko urušavanje naše države.

Pozivamo Vladu Republike Srbije i sve ostale nadležne državne organe da najoštrije reaguju na ovakve pojave jednako tako kao što naplaćuju kazne ljudima na beogradskoj "Gazeli", šetačima po parkovima u Nišu ili novosadskom keju. Odgovornost moramo pokazati svi. Nemo posmatranje neodgovornih postupaka pojedinih crkvenih velikodostojnika može imati katastrofalne posledice i mora biti pod hitno sprečeno, napisano je u saopštenju na sajtu LSV.

strana 1 od 179 idi na stranu