SAD pozvale Gvaida da odustane od predsedničke trke

Američke vlasti su pozvale lidera opozicije u Venecueli Huana Gvaida da barem privremeno odustane od predsedničke trke u očekivanju novih izbora u Venecueli.

Izvor: Beta/AFP
Podeli
EPA-EFE/ Rayner Pena R
EPA-EFE/ Rayner Pena R

To je deo promene taktike u cilju smenjivanja s vlasti predsednika Nikolasa Madura.

Vašington od januara 2019. godine priznaje Gvaida kao prelaznog predsednika Venecuele koja je u krizi i prema kojoj SAD redovno pooštravaju sankcije u cilju odlaska Madura s vlasti.

Međutim, podrška Gvaidu od SAD i još 50-ak zemalja u svetu, nije dovela do rešavanja krize u Venecueli. Šef američke diplomatije Majk Pompeo danas je predložio da i Maduro i Gvaido odustanu od predsedničke trke tokom perioda tranzicije koji je poveren takozvanom "Državnom savetu" kojeg čine predstavnici vlasti i opozicije. Taj savet će biti zadužen za organizovanje "slobodnih i pravednih" predsedničkih i parlamentarnih izbora u roku od šest do 12 meseci. Pompeo je dodao da bi Gvaido tokom tog perioda ostao predsednik parlamenta i da bi mu bilo dozvoljeno da se kandiduje za predsednika. "On (Gvaido) je najpopularniji političar u Venecueli, i kad bi sad bili izvori, ostvario bi neverovatno dobar rezultat", rekao je Pompeo i dodao da će SAD nastaviti da ga podržavaju. "Nikolas Maduro treba da ode. Uvek smo govorili da Maduro neće više nikada vladati u Venecueli", dodao je Pompeo. Međutim, strahuje se da bi takav zahtev o isključenju Madura iz predsedničke trke, mogao ponovo da se završi neuspehom u pokušaju izlaska zemlje iz krize. Venecuela pored političke, diplomatske i ekonomske krize ima i sanitarnu krizu pojavom korova virusa. Maduro je, uprkos međunarodnim pritiscima, do sada odbijao svako rešenje krize kojim se on sklanja s vlasti.

strana 1 od 523 idi na stranu