"Ceo dan radimo, tek uveče saznamo tu statistiku" VIDEO

U Italiji je u sredu zabeležen rekordni broj umrlih od koronavirusa tokom jednog dana – 475. Za TV Prvu je o situaciji govorila doktorka Jovana Milić.

Izvor: B92, Prva

Četvrtak, 19.03.2020.

14:25

Printskrin/ Tv Prva

"Mi smo u bolnicma tokom dana fokusirani na naš rad i tek kada izađu podaci oko 7 uveče, vidimo bilans. Sinoć smo bili veoma iznenađeni i šokirani podatkom o broju umrlih", kaže Milićeva.

Doktorka je potvrdila da je stanje i dalje najteže u severnom delu zemlje. "Lombardija i dalje prednjači jer je najveća opterećenost zdravstvenog sistema, najteže je doći do intenzivne nege", rekla je doktorka. Ona je objasnila da u ovoj situaciji ni sistem kao što je italijanski više nije ključan. "Ovaj broj slučajeva je nemoguć za bilo koji zdravstveni sistem, a Italija ima jedan od najboljih. Problem su i ljudi koji prosto boluju i od drugih bolesti", dodala je Milićeva tokom uključenja. Još ne može da se tvrdi da li je Italija na vrhuncu epidemije. Doktorka kaže i da je prosečna starost mnogo manja u Kini i Južnoj Koreji, dok su u Italiji stariji pacijenti, što povećava rizike smrtnosti. Oko 2500 lekara je zaraženo. Doktorka Milić objašnjava kako je do toga došlo. "Pre svega se zaražavaju zdravstveni radnici koji na druge načine dolaze u kontakt, to su pre svega lekari druge specijalnosti, lekari opšte prakse, radnici koji su došli u kontakt sa pacijentom koji nije došao zbog sumnje na koronavirus." Kada se to desi, lekari moraju da budu 14 dana u izolaciji, što je kasnije problem zbog nedostatka osoblja.
Opšrinije pogledajte u video-prilogu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

23 h

Podeli: