Izaslanik UN za Libiju podneo ostavku

Izaslanik UN za Libiju, Gasan Salame, objavio je da podnosi ostavku na svom Tviter profilu iz "zdravstvenih razloga" posle gotovo tri godine na tom mestu.

Izvor: B92

Ponedeljak, 02.03.2020.

20:16

Izaslanik UN za Libiju podneo ostavku

"Moram da priznam da mi zdravlje više ne dozvoljava da trpim toliko stresa, i zatražio sam od generalnog sekretara (UN) da me razreši dužnosti", napisao je on.

Libanski diplomata rekao je da je pokušao da ujedini Libijce i da spreči međunarodno mešanje, poželevši "mir i stabilnost Libiji".

Salamea je generalni sekretar UN Antonio Gutereš imenovao na to mesto 22. juna 2017. godine, kao novog specijlnog predstavnika i šefa Misije UN za podršku u Libiji. On je nasledio Nemca Martina Koblera.

Od 2015. godine rivalske strane se spore oko toga ko će biti na vlasti u Libiji - sa jedne strane vlada nacionalnog jedinstva koju priznaju UN i čije sedište je u Tripoliju i snage kojima je na čelu komandant Kalifa Haftar na istoku zemlje.

Na snazi je primirje, koje se redovno krši, od 12. januara kod glavnog grada Tripolija . Haftarove snage su u aprilu 2019. pokrenule ofanzivu da zauzmu Tripoli.

Izaslanik UN je ranije rekao da želi nastavak procesa pregovaranja među Libijcima uz posredovanje UN i koji se odnosi na tri aspekta, političkog, vojnog i ekonomskog, iako su dve strane najavile da suspenduju učešće u politikim pregovorima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: