EK: Očekujemo otvaranje vrata za S. Makedoniju i Albaniju; TV Telma: Ali, izveštaj kasni

Evropska komisija je ponovila stav da pristupni pregovori sa Severnom Makedonijom i Albanijom treba da počnu što pre moguće.

Izvor: Beta, Tanjug

Utorak, 18.02.2020.

11:40

EK: Očekujemo otvaranje vrata za S. Makedoniju i Albaniju; TV Telma: Ali, izveštaj kasni
EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Evropska komisija navodi i da treba imati u vidu činjenicu da su te dve zemlje ispunile uslove za otvaranje pregovora sa EU, prenosi TV Sitel.

Iz Evropske komisije očekuju da se otvaranje pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom može dogoditi pre Samita EU i Zapadni Balkan koji je najavljen u maju u Zagrebu.

Međutim, kako javlja TV Telma, izveštaj Evropske komisije za napredak Severne Makedonije i Albanije biće objavljen 2. marta, umesto krajem februara.

Razlog za odlaganje je to što Danska i Holandija imaju svoje eksperte za ocenjivanje napretka dve zemlje i u Evropskoj komisiji očekuju njihova zapažanja.

Vicepremijer za evropska pitanja Bujar Osmani je rekao da je odlaganje objavljivanja "mini izveštaja" Evropske komisije samo tehničko pitanje.

"Izveštaj je odložen za nekoliko dana, što znači da je tehničko odlaganje. Više je važno da to bude pred martovski samit, a još važnije je da je stav evropskog komesara za proširenje koji je izneo u Skoplju da izveštaj neće biti objavljen ako nije pozitivan", rekao Televiziji Telma Osmani u Briselu, gde se prethodnih dana sreo sa čelnicima Evropske komisije.

Kako je istakao, vlada u Skoplju "sada očekuje da izveštaj bude mnogo pozitivniji" nakon što je parlament u nedelju usvojio reformske zakone, tako da sa svoje strane uradili "sve što je traženo". "Odluka je sada u rukama EU", rekao je vicepremijer Severne Makedonije za evropska pitanja Bujar Osmani.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: