Humanitarci UN blokirani u Libiji

Snage lojalne komandantu Kalifi Haftaru blokirale avion koji je prevozio osoblje UN u Libiji i tako sprečile dostavu humanitarne pomoći.

Izvor: B92

Sreda, 12.02.2020.

12:06

Humanitarci UN blokirani u Libiji

Haftarova Libijska nacionalna armija (LNA) kontroliše istok Libije od aprila 2019. godine, a tokom poslednjih nekoliko nedelja je u više navrata odbila da dozvoli sletanje avionima na redovnim linijama UN, saopšteno je iz Misije UN u Libiji (UNSMIL).

Rojters izveštava da LNA još od apila prošle godine pokušava da zauzme libijsku prestonicu Tripoli koja je pod kontrolom međunarodno priznate vlade, ali odbrana grada uspešno odoleva tim napadima.

U pregovorima između Haftara, koga podržavaju Ujedinjeni Arapski Emirati i Egipat, i vlade u Tripoliju, koju podržava Turska, posreduje izaslanik UN, Gasan Salame.

Odnosi su dodatno zategnuti nakon što je UNSMIL osudila vazdušne napade za koje su optužene Haftarove snage, iako se LNA uglavnom ne spominje eksplicitno.

Zvaničnici koji kontrolišu istočni deo Libije optužili su posrednika Salamea za pristrasnost, ali su UN odbacile te optužbe. UNSMIL ima veliku bazu u Tripoliju iz koje se distribuira humanitarna pomoć namenjena izbeglicama i raseljenima tokom libijskog konflikta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

20 h

Podeli: