Posle Trampa - Putin o "sporazumu veka"

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu doputovao je u Moskvu da diskutuje o bliskoistočnom mirovnom planu SAD.

Izvor: B92

Četvrtak, 30.01.2020.

11:35

Posle Trampa - Putin o
EPA-EFE/ ALEXEY NIKOLSKY/SPUTNIK/KREMLIN

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu i ruski predsednik Vladimir Putin razgovarali su u Kremlju o američkom "sporazumu veka" o rešavanju palestinsko-izraelskog sukoba i njegovom uticaju u regionu, kao i o aktuelnim događajima u Siriji, javio je Tas s, pozivajući se na izvore izraelske delegacije.

"To je bio dug i sadržajan razgovor o detaljima 'dogovora veka' i njegovom uticaju u regionu. Pored toga, lideri su razgovarali o razvoju situacije u Siriji i neophodnoj koordinaciji između Izraela i Rusije", naveli su izvori.

Netanjahu je doputovao u Moskvu na sastanak sa Putinom ubrzo posle posete Vašingtonu, gde je razgovarao sa američkim predsednikom Donaldom Trampom.

Tramp je u utorak predstavio svoj dugo najavljivani plan za Bliski istok koji poziva na stvaranje palestinske države s prestonicom u istočnom Jerusalimu, navodeći da je to dobitna kombinacija i za Izrael i za Palestince.

On je poručio da je plan "istorijska šansa" za Palestince da dobiju svoju nezavisnu državu.

Plan predviđa da se teritorija trenutno pod palestinskom kontrolom više nego udvostruči, ali i da se prizna suverenitet Izraela nad velikim stambenim blokovima na Zapadnoj obali.

Takođe, planom se predviđa obustava izgradnje novih jevrejskih naselja u četvorogodišnjem periodu tokom čega bi trebalo da se pregovara o detaljima sveobuhvatnog sporazuma.

Ovaj politički plan na 50 strana bazira se na ekonomskom planu na 30 strana za (palestinske teritorije) Zapadnu obalu i Gazu koji je predstavljen u junu, a koji su Palestinci takođe odbili.

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu pozdravio je mirovni plan Trampa kao "izuzetan" i da predstavlja "realan put ka trajnom miru".

Sve palestinske frakcije su, međutim, odbacile plan, a predsednik Mahmud Abas poručio je da palestinski narod nije na prodaju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: