Vazduh u Sarajevu u januaru gori nego u Pekingu u poslednjih 11 godina

Sarajevo -- Kvalitet vazduha u Sarajevu u prvoj polovini januara gori nego u Pekingu u poslednjih 11 gdina, pokazali uporedni podaci uzeti sa mernih stanica u tom gradu.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: EPA-EFE/ FEHIM DEMIR/ Ilustracija
Foto: EPA-EFE/ FEHIM DEMIR/ Ilustracija

Kako je preneo sarajevski portal Klix.ba, od 7. do 16. januara indeks kvaliteta vazduha u Sarajevu nosi oznaku opasno, a pre samo šest dana indeks kvaliteta vazduha iznosio je čak 606.

Ambasada Sjedinjenih Amričkih Država je na svom tviter nalogu objavila status nevladine organizacije "Eko akcija" koja je uporedila prosek PM2,5 izmeren tokom prve polovine januara u Sarajevu u odnosu na najviši mesečni prosek izmeren u Pekingu poslednjih 11 godina.

Najgori mesečni prosek u Pekingu u periodu 2008.-2019. je 197,9 dok je prosek prvih 16 dana januara 2020. godine u Sarajevu 212,8.

Prema podacima mernih stanica, današnji kvalitet vazduha u glavnom gradu Bosne i Hercegovine ocenjen je kao veoma nezdrav.

Kako je izmereno danas u 11:00 sati, na području oko Ambasade Sjedinjenih Američkih Država indeks kvaliteta vazduha iznosio je 202, dok je merna stanica na Skenderiji izmerila 265. Na Bjelavama je izmereno 109, kod Vijećnice 165, dok je na Otoci indeks iznosio 179.

Poboljšanje kvaliteta vazduha trebalo bi početi sutra, dok se čistiji vazduh očekuje 20. i 21. januara.

Indeks kvaliteta vazduha iznad 50 smatra se nezdravim.

U skladu s tim lekari su svim stanovnicima Sarajeva preporučili da ne izlaze iz svojih domoa.

Takođe, savetuje se da ne provetravaju zatvoreni prostori, ne konzumirate cigarete, ne prži hrana, ne usisava i ne koristite kuhinjske krpe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 167 idi na stranu