"Ne bi bilo dobro da Crna Gora odustane od misije u Iraku"

Edvard Džozef smatra da crnogorsko Ministarstvo odbrane, ukoliko je najavilo angažovanje crnogorskih vojnika u NATO misiji u Iraku, treba da sledi tu odluku.

Izvor: B92

Četvrtak, 09.01.2020.

09:28

Ilustracija: Deposiphotos/Alexandra_Strekoza

"Verujem da je to pametna odluka. Dok druge zemlje, uključujući Hrvatsku, povlače vojnike, Crna Gora ulazi u misiju. Ovo je snažan dokaz pouzdanosti Crne Gore kao saveznika", rekao je američki profesor na Univerzitetu Džon Hopkins.

Smatra da ne bi bilo dobro da crnogorski vojnici odustanu od učešća u misiji.

"Ako su najavili raspoređivanje i potom ga odložili, to nije dobro. U čemu je bila svrha najave? Učešće u misiji bio bi jasan dokaz posvećenosti Crne Gore u ovom kritičnom trenutku", navodi Džozef.

Upitan da li bi NATO mogao da insistira na tome da crnogorski vojnici učestvuju u misiji, ukoliko crnogorske vlasti odluče da ipak odlože učešće u Iraku, Džozef kaže da se to neće desiti.

"NATO neće insitirati. Na Crnoj Gori je da pokaže lojalnost i posvećenost. NATO nije Varšavski pakt, suverenitet se poštuje", ocenio je.

Jozef smatra da je iznenađenje što je američki predsednik Donald Tramp u obraćanju prvom nakon napada Irana na američke baze u Iraku, pozvao NATO na veće angažovanje. Tramp je tokom obraćanja u Bijeloj kući, kazao da će tražiti da NATO "znatno više učestvuje u bliskoistočnom procesu".

"Kao što vidimo, predsednik Tramp spomenuo je NATO u današnjem izjašnjavanju oko Irana. Iznenađujuće je da predsednik koji je bio toliko kritičan prema savezu, a takođe kritičan prema našim saveznicima, sada poziva NATO da podrži njihove napore. Moramo da sačekamo da vidimo koja je stvarna misija, ali pretpostavljam da bi to imalo veze sa obukom i eventualno sa antiterorizmom", rekao je Džozef.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Podeli: