Nedelja, 05.01.2020.

10:18

Netanjahu znao da se planira ubistvo Sulejmanija?

Premijeru Izraela Benjaminu Netanjahuu je izgleda rečeno za udar drona na iranskog generala Kasema Sulejmanija pre nego što je izveden.

Izvor: Beta

Netanjahu znao da se planira ubistvo Sulejmanija?
EPa-EFE/ Abir Sultan/arhiva

Izraelski mediji su u nedelju objavili da je državni sekretar SAD Majk Pompeo obavestio Izrael unapred o planovima da se ubije vodja iranske elitne jedinice Kuds.

Pompeo je razgovarao telefonom sa Netanjahuom u sredu i tobože mu se zahvalio za pomoć Izraela nakon napada na Ambasadu SAD u Iraku, javio je Tajms ov Izrael.

U četvrtak ujutru pre napada u Bagdadu Netanjahu je upozorio da se "vrlo dramatične stvari" dešavaju u regionu.

"Želim da jedna stvar bude jasna. Mi u potpunosti podržavamo sve korake koje SAD preduzimaju kao i njihovo puno pravo da brane sebe i svoje građane... ;Štaviše, znamo da je naš region buran, vrlo, vrlo dramatične stvari se dešavaju u njemu. Mi smo na oprezu i posmatramo situaciju", napisao je Netanjahu na Tviteru.

Izraelski lider je takođe naveo da je Izrael i stalnom kontaktu sa "velikim prijateljem SAD", uključujući njegov razgovor u sredu popodne.

Samo nekoliko sati kasnije Solejmani i drugi visoki zvaničnici su ubijeni i udaru iz vazduha koji bi mogao imati dalekosežne posledice. ;Čini se međutim da SAD nisu upozorile druge svoje saveznike osim Izraela o planiranom napadu, navode strani mediji.

U saopštenju o Pompeovom pozivu Netanjahuu Stejt departmenta SAD se navodi da se "sekretar Pompeo zahvalio Izraelu za nepokolebljivu posvećenost suprotstavljanju malignom regionalnom uticaju Irana i osudu napada na Ambasadu SAD u Iraku 31. decembra".

On je takođe potvrdio nesalomive veze između dve zemlje.

Nakon udara Netanjahu je pohvalio SAD i američkog predsednika SAD Donalda Trampa u potpunosti podržavši udar u kojem je ubijen Solejman uz ocenu da je Tramp delovao odlučno, oštro i brzo.

Pompeo je posle obavestio druge ministre spoljnih poslova u Velikoj Britaniji, Nemačkoj i Kini, naglasivši da se Tramp suočavao sa neposrednom pretnjom po američke živote u regionu.

On je takođe rekao da je predsednik posvećen smanjenju napetosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Hronika

MUP se oglasio o slučaju ubistva Danke Ilić

Pripadnici MUP-a, Sektora unutrašnje kontrole, po nalogu Višeg javnog tužilaštva prikupljaju informacije i utvrđuju činjenice i okolnosti pod kojim je u Policijskoj upravi u Boru preminuo D. D. osumnjičen u slučaju ubistva male Danke, saopštio je MUP.

9:45

11.5.2024.

1 d

Podeli: