Neizvesni izbori u Severnoj Makedoniji

Sve dok se ne raspišu prevremeni parlamentarni izbori, moguće je da oni budu odloženi, izjavio je predsednik Sobranja Severne Makedonije Talat Džaferi.

Izvor: B92

Četvrtak, 26.12.2019.

12:03

Neizvesni izbori u Severnoj Makedoniji
Foto: Chris McGrath/Getty Images

Kako prenosi Plusinfo, Džaferi je na konferenciji za medije rekao da teoretski postoji mogućnost za odlaganje izbora, imajući u vidu činjenicu da prevremeni izbori treba da budu održani u roku od 60 dana od raspuštanja Sobranja.

"U ovom slučaju, to bi značilo da Sobranje može da se raspusti 10. februara, a izbori bi bili raspisani već narednog dana. U tom trenutku počinje da teče rok za sprovođenje izbornih aktivnosti", rekao je Džaferi.

On planira 3. januara - 100 dana pre izbora da zakaže sednicu za izbor tehničkog premijera i novih ministara unutrašnjih poslova i administracije iz redova opozicije.

Ipak, kaže on, termin kada će ta sednica biti održana zavisi od toga kada će aktuelni premijer Zoran Zaev podneti ostavku i budu podneseni predlozi za novi premijer i nova dva ministra.

"Obnovljeni" sastav vlade bi trebalo da bude izabran u istom danu do ponoći.

U narednom danu, kako objašnjava Džaferi, novoizabrani premijer treba da dostavi predloge o novim dodatnim zamenicima ministara u resorima unutrašnjih poslova i administracije iz redova vladajuće koalicije, i u resorima finansija, poljoprivrede i informatičkog društva iz redova opozicionog VMRO-DPMNE.

Nakon odluke EU da ne dodeli datum Severnoj Makedoniji o početku pristupnih pregovora politički lideri u toj zemlji su se dogovorili da se ide na prevremene parlamentarne izbore.

Datum koji je dogovoren za prevremene izbore je 12. april 2020. godine, kako bi se ispoštovao zakonski okvir za formiranje takozvane Pržinske vlade čiji mandat bi trajao 100 dana u cilju sprovodjenja fer i poštenih izbora.

Pre dva dana makedonski premijer Zoran Zaev je najavio mogućnost odlaganja izbora ukoliko se, kako je rekao, ne usvoje "suštinski" zakoni u Sobranju koji su u interesu gradjana te zemlje.

Iz opozicionog VMRO-DPMNE optužili su Zaeva, istakavši da on želi da odloži izbore zbog, kako navode, "straha da se suoči sa narodom".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

14 h

Podeli: