Sve je počelo 2015, a moglo bi imati i domino efekat: Da zakon jednostavno uzme i Kosovo

Na sednici Zakonodavnog odbora skupštine Crne Gore prošao vladin Predlog zakona o veroispovesti, koji je izazvao oštre reakcije dela javnosti i SPC.

Izvor: B92

Utorak, 24.12.2019.

13:26

Sve je počelo 2015, a moglo bi imati i domino efekat: Da zakon jednostavno uzme i Kosovo
EPA-EFE/Boris Pejoviæ

Suština zakona je, podseća "Blic", da se oduzme imovina Mitropoliji SPC, ali i nametne ponovno registrovanje svih crkava, čime bi se izbrisao kontinuitet postojanja Srpske crkve na prostoru Crne Gore.

Predsedniku Crne Gore Milu Đukanoviću su se, navodi dalje "Blic", pismima obratili najznačajniji crkveni subjekti, patrijaršije carigradska i moskovska, kao i papa Franja, ali je proces koji vodi ka administrativnom potiranju SPC nastavljen.

Činjenica je da i u slučaju stvaranja takozvane Crnogorske pravoslavne crkve, ona ne bi dobila zeleno svetlo odnosno autokefalnost, što je carigradski patrijarh Vartolomej jasno poručio u nekoliko navrata.
EPA-EFE/ BORIS PEJOVIC
Protiv tog zakona je bila i Venecijanska komisija, koja je imala značajne primedbe na pomenuti zakon.

Sve je počelo Nacrtom zakona o slobodi veroispovesti iz 2015. godine. Tada je zakon propao zbog ozbiljnih pravnih nedostataka. Odbila ga je Venecijanska komisija i tražila ispravke, podseća dalje "Blic".

U međuvremenu kada god je režim u Podgorici pokušao da izdejstvuje zakon usledili su protesti. Vlada Crne Gore izašla je iznova sa novom verzijom zakona, ali je letos Venecijanska komisija i na najnoviju verziju imala primedbe.
EPA-EFE Boris Pejovic
Takođe, režim u Podgorici oglušio se na sve sugestije relevatnih evropskih tela. Izmene koje su napravljene su kozmetičke, a suština zakona koja je u tačkama koje se odnose na imovinu i to imovinu Mitropolije SPC, ostala je nepromenjena, ističe "Blic" i navodi da postaje jasno da je vlasništvo i ukidanje kontinuiteta verskih zajednica i Crkava kao pravnog lica, jedino zbog čega je zakon i pisan.

A ta odredba na kojoj režim u Podgorici insistira glasi: "Svi verski objekti koji su bili imovina države Crne Gore pre gubitka njene nezavisnosti i pripajanja Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca 1918. godine, a koji kasnije nisu na odgovarajući pravni način prešli u svojinu neke verske zajednice, biće prepoznati kao državna imovina."

Ovaj predlog zakona takođe nije prošao adekvatnu javnu raspravu niti neophodne konsultacije. Predlog zakona ne predstavlja tekst koji je usaglašen sa evropskim standardima o slobodi veroispovesti, a koji su sadržani u smernicama OEBS. Nije usaglašen ni sa evropskom konvencijom o ljudskim pravima niti sa mišljenjem Venecijanske komisije od 24. juna ove godinem, ističe "Blic".

Takođe je u radikalnoj suprotnosti i sa Ustavom CG. Najspornija odredba u ovom kontekstu je što bi "u eventualnoj primeni zakona verske zajednice koristile objekte koji su u državnoj svojini, ili bi državni organi odlučivali o korišćenju ili nekorišćenju verskih objekata i zemljišta. To je suprotno ustavnom načelu odvojenosti države i verskih zajednica, kao i principu ravnopravnosti verskih zajednica".

Njegov cilj je da prekine stečeni pravni subjektivitet crkvama i verskim zajednicama, da bi one morale naknadno da se evidentiraju i iznova osnuju i kod Ministarstva za ljudska i manjinska prava.

"Predlog zakona je usmeren na to da se u adhok postupku, koji je po svemu diskriminatoran, izvrši prepis crkvene imovine sa vekovnog vlasnika - Crkve na državu, koja vlasnik, međutim, nikada nije bila, zaključuje "Blic" i dodaje da je konačni cilj ovog predloga zakona da se u potpunosti onemogući i na statističku grešku svede imovina SPC i Mitrolipolije.

Ovaj zakon, ukoliko prođe skupštinu u Podgorici, opasnost je i za srpske hramove na Kosovu i Metohiji, jer i tamošnja vlast može jednostavno iskoristiti ovaj primer.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

11 h

Podeli: