Utorak, 24.12.2019.

13:26

Sve je počelo 2015, a moglo bi imati i domino efekat: Da zakon jednostavno uzme i Kosovo

Na sednici Zakonodavnog odbora skupštine Crne Gore <a href="https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2019&mm=12&dd=24&nav_category=167&nav_id=1634397" class="text-link" target= "_blank">prošao vladin Predlog zakona</a> o veroispovesti, koji je izazvao oštre reakcije dela javnosti i SPC.

Izvor: Blic

Sve je poèelo 2015, a moglo bi imati i domino efekat: Da zakon jednostavno uzme i Kosovo IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

37 Komentari

Sortiraj po:

Aleksa

pre 4 godine

Malo prećerujete !
(Bodin, 24. decembar 2019 13:57)

СПЦ има храмове у САД, Немачкој, Јапану, Кини. Свуда старешине храмова поставља СПЦ, не постављају владе Немачке, САД, Јапана или Кине. Као што старешине исламских храмова поставља исламска заједница, или католичких, Римокатоличка Црква.

РЦГ није правни следбеник Краљевине ЦГ која је престала да постоји 1918. Територија која данас спада у РЦГ обухвата делове територије тадашње Аустроугарске, а не обухвата делове садашњег "Косова*звездаскочкоскочко". Традиција коју је Краљевина Црна Гора наследила од теократске монархије Црне Горе је српска, антитурска, антимуслиманска и православна. Данашња Црна Гора је мултиконфесионална, мултиетничка, антисрпска, секуларна држава.

Црногорци постоје, да ме не схватиш погрешно и подељени су на исти начин као и 1918. али се обим појма Црногорац проширио и променио. По мени на боље, јер сам ја пре свега Европејац и верујем у мултикултурализам. Дакле, ја сматрам да је држава која данас постоји боља него држава где су Петровићи били Бог и батина. Али та држава није баштиник оне државе. Нити је имовина оне државе, имовина ове државе. На крају, и да јесте, прошао је сваки разуман рок за овакав чин. Ово је чиста национализација по комунистичким принципима.

Mile

pre 4 godine

Ako Crna Gora želi vlasništvo nad crkvenim objektima, neka ih sama sagradi. Ako u takvim građevinama želi da postavlja sveštenike koje niko, od katoličkih ili pravoslavnih poglavara ne priznaje, njihov problem. Onda i Milova kuća može postati manastir, a on patrijarh, ili još bolje, papa. U Srbiji, crkve i manastiri nisu vlasništvo države Srbije. Nisu ni sinagoge ni katedrale. Kako verski objekti mogu postati državno vlasništvo? Osim toga, šta ih onda sprečava da isti sruše ili naprave javnu kuću ili garažu? Crna Gora je bila srpska zemlja. Kao Srbi su se izjašnjavali i njeni poglavari. Krstili se, venčavali, krunisali se u tim crkvama. Srpskoj, autokefalnih crkvi, Srbi, žitelji Crne Gore. Sada im ne valja, tuđa je ,srpska. Neka onda vrate Staru Hercegovinu, neka provere šta je Milo imao 1918 a šta ima sada, i kako je to stekao. A crkva je crkvena, a ne državna. Svetovna i duhovna vlast. Pa to su osnovne stvari. Ko to ne zna može doneti zakon da je zemlja ravna ploča i da se sunce okreće oko nje. Kao pre petsto godina, inkvizicija neke nove religije. Crna Gora i zakoni, Milo demokratski vladar već evo preko trideset godina. A u SAD, najviše osam.

Solomon

pre 4 godine

Salerno Manastir Prohor Pčinjski je sagradio u 11 veku car Roman Diogen, ako su ga Srbi nekom oteli urađeno je to ratom i to sa Vizantijom a ne lažnim zakonima. Drugo Makednoci su avgusta 1944 u manastiru prohor Pčinjski održali antifašističko zasedanje tako da je taj manastir značajan Makedoncima zbog partizanskog zasedanja a ne kao bivši manastir MPC. Ne brkajte babe i žabe to jest politiku i religiju kao Milo!

Грбаљски рис

pre 4 godine

pravljate vi iz Srbije ?

Zar mislite da je normalno da nam naše Mitropolite postavljate vi iz Srbije i da se na naše svetinje vijore vaše srpske zastave , dali biste vi pristali da vam mi iz Crne Gore postavljamo Patrijarhe ?

Malo prećerujete !
(Bodin, 24. decembar 2019 13:57)

Ајд наброј иједног Митроплита на Цетињу који није рођен у Црну Гору у прошлијех 500 љета. И још ћу ти рећ да су моји ђедови и прађедови гинули за слободу,част и вјеру под тим барјацима . Ти буди ако ти воља марсовац,милогорац,монтенегрин,или што друго но није ти прађед био марсовац , па ако штујеш претке не лажи на њих.Ко се ђедова одриче одриче, јоште лакше се и од Господа окреће.

Neko to od gore vidi sve

pre 4 godine

Pa ljudi, današnja politička Crna Gora je zapravo jedna autokratska država koja uz par odabranih vladara čini zajednicu prividne demokratije prema izmanipulisanom i podeljenom delu sopsvenog stanovništva i onog drugog dela koji nema udeo u toj nagrađenoj politici od strane spoljašnjih mentora. Pazite, državica čija je ekonomija na nivou jednog grada na zapadu sigurno nije samostalna, nezavisna da bi smela sama odlučivati o bilo čemu ali svakako pogodna za stvaranje balansiranog konfliktnog političkog delovanja u regionu. Odabrani vladari su postali oni koji su imali podršku da zaglibe u kriminal a u poželjnom trenuku po mentore sami postali žrtve sopstvene gramzivosti i lakovernosti. Sada tu državicu kontrolišu oni koji kontrolišu pola sveta preko najuticajnijih vojnih i političkih organizacija. Kod nas to zvuči kao teorija zavere a kod njih kao odgovoran i ozbiljan posao. Toliko o nametnutom paranoičnom i iluzionističnom razmišljanju prosečnog balkanca koji ni ne zna šta ga je snašlo.

basta

pre 4 godine

Ovo je vrhunac pravno-političkog ludila koje se sigurno neće na tome zaustaviti i očigledno je deo šireg plana da se izazovu sukobi i za to okrive (a ko će drugi ?) SPC i Srbija. Jedino se bojim da se uopšte nije razmišljalo dalje od dva-tri koraka, jer istorija (i starija i novija) jasno pokazuju da se ovakve stvari završavaju veoma loše, a pre svega po one koji iz čiste bahatosti misle da im je sve dozvoljeno i da bez obzira na relevantna načela modernog doba mogu kreirati pravno pokriće za svoje jednostrane i kratkovide politikantske i vlastohlepne potrebe. S obzirom na činjenicu da jedan pravni princip mora da važi za sve slučajeve iste vrste (barem je tako u svim državama koje se predstavljaju kao civilizovane), vlasti Crne Gore bi sada bile dužne da ISTI princip primene i na imovinu Rimokatoličke i Protestanske crkve, odnosno Muslimanske verske zajednice. Jer još je rimskim pravom (na kojem počivaju sve savremene evropske države) ustanovljeno da ne može jedan princip važiti parcijalno i selektivno u jednoj istoj stvari. Pa baš da vidimo šta bi bilo … iako sumnjam da postoji petlja da se zbog načela pravne države stane na crtu i drugoj strani.

anguli orbis

pre 4 godine

(Aleksa) Crna Gora je svjetovna drzava danas ali su nekada crnogorski vladari bili i svjetovne i duhovne vođe Crne Gore(Petar Prvi, Petar Drugi itd) tako da država može biti vlasnik.Nego šta nego je bila Crna Gora i tada i sada. Cetinjski manastir je i dalje na Cetinju, Ostrog pored Nikšića, Manastir Morača nedaleko od Pg. Zar to nije Cg?

Mrkajlo

pre 4 godine

Sve pravoslavne hramove u Crnoj Gori kroz vijekove gradili su Srbi. Čak i oni Crnogorci koji su posle 1918-te bili protiv dinastije Karađorđevića, Zelenaši i Federalisti smatrali su sebe Srbima.

Aleksa

pre 4 godine

A probaj da prevedes bilo šta državno na sebe, u bilo kojoj državi pa ćeš videti može li tako. Ne možeš ni auto da prevedeš na sebe bez prisustva i saglasnosti predhodnog vlasnika a ne crkvu, džamiju i katedralu.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (anguli orbis, 24. decembar 2019 14:33)

Па у томе и јесте штос. "Претходни власник" није Р. Црна Гора. Прво зато што је Р.Црна Гора световна држава и не може бити власник сакралних објеката. Друго Р.Црна Гора није правни следбеник Краљевине Црне Горе, чак и да је имовина била у власништву К.Црне Горе. К.Црна Гора је територијално и политички потпуно друга држава. На крају, и да јесте била власник 1918. по одржају је та имовина припала кориснику. Та имовина је најмање 100 година била у мирној и савесној државини. Р. Црна Гора би морала да докаже да је: 1. Правни следбеник КЦГ 2. да је имовина о којој се ради била у власништву КЦГ 3. да су садашњи корисници у несавесној државини, и то у последњих 20 година.

Да то могу, то би могли редовним путем да ураде. Не могу ништа од тога да докажу. РЦГ није следбеник КЦГ. Следбеник КЦГ је КСХС/КЈ, СФРЈ није следбеник КЈ, него потпуно нова држава, која нема правни континуитет са КЈ. Народ је исти, територија је слична а држава потпуно друга....

Бојим се пре да би СПЦ могла да докаже власништво над садашњом имовином РЦГ, него обратно

А о државини да не тупим....ако је неко у мирној државини 100 година, тешко да ту постоји манљивост...

jugop

pre 4 godine

Poštujem svaku vjeru,no ovaj naslov ne odgovora godini u 21 stoljeću,kada je sve počelo.
Iskreno, SPC mora iz temelja mjenjati svoju politiku za boljitak i budućnost svojih vjernika.
Poneki koji čitaju reći će da sam budala.
Jedonstavno,nemoj te se uzdizati u nebesa iznad Boga,jer Bog je gospodar neba i zemlje.

Rade

pre 4 godine

Srpska Pravoslavna Crkva

Član 11
Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi priznaje se kontinuitet sa pravnim subjektivitetom stečenim na osnovu Načertanija o duhovnoj vlasti (Odluka Narodne Skupštine Knjaževstva Srbskog od 21. maja 1836. godine) i Zakona o Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi ("Službene novine Kraljevine Jugoslavije", broj 269/1929).

Srpski zakon SPC tretira naslednicu bivse Beogradske mitropolije Knezevine Srbije koja nikad nije cinodejstvovala u CG do 1918.

dejan kv

pre 4 godine

Crna Gora je dobila nezavisnost 1879 (Berlinski kongres), jasno je da polaze pravo na imovinu izgradjenu izmedju 1879 i 1918 ukoliko neko ne dokaze da je igradio svojim sredstvima. Mada, i drzava bi trebala da podnese dokaz da je ucestvovala u gradnji. Pre togo svi objekti su napravljeni donacijama pojedinaca pod okriljem Crnogorske Mitropolije (SPC), i situacija ja neosporna, jer pre 1879 Crna Gora nije formalno postojala. Ako se zakon odnosi na to, onda je to fer. Ukoliko zadire pre 1879 onda je besmislen i kosi se sa zdravom logikom.

Iskreno

pre 4 godine

Sve je ovo lepo napisano, sve ste fino objasnili, svaka cast, ali to apsolutno nikoga ne zanima jer su ljudi dole (a i kod nas) spremni da prodaju majku zarad 300 evra! U CG svi redom govore da se ne slazu ni sa situacijom oko crkve ni oko jezika ni oko Kosova ALI sta da se radi, moraju zbog posla! Ahahahahaha pa tako su i za vreme turaka nasi ljudi ZBOG POSLA primali veru i odbacivali sve svoje. Ponavljam, ako mislite da su kod nas ljudi bolji, grdno se varate. Pocev od Tita, Sloba, Vucica, samo je bitno kako cemo da se sto bolje dodvorimo vlasti.

Student Medicine

pre 4 godine

Sada cu nesto napisati, sto mozda nece biti ni objavljeno, a ako bude - bice zestoko osudjeno.
Sva nasa doskorasnja "braca" su se odrekla nasledja Jugoslavije zarad parceta sopstvene teritorije, sto su bilo ratom ili mirnodopski ostvarili. Ja bih svima koji se osecaju kao Srbi, i srpskog su porekla dao pasos Srbije i na taj nacin ih obavezao na sluzbu Srbiji, ali i omogucavanje svih prava koje bi oni imali. Dakle u Sloveniji, Hrvatskoi, BiH, Crnoj Gori i Makedoniji. Dvojno drzavljanstvo ukinuti. Ili si Srbin, ili nisi. Gospoda Milogorci su se izjasnili za nezavisnu drzavu, i ako to zaista zele - neka im. Ali zato kada dolaze u Srbiju - viza + bezbednosna provera su obavezni. Ako bolje vam je ovako, idite i ostanite tamo. Odrekli ste se bratstva sa Srbima zarad Albanaca i Siptara, a za 50 godina vas nece biti. Isto to vazi i za Makedonce (ciji sam potomak). Vucko je car sto vas trpi, Srbija ne mora.

Izhlapjeli starac

pre 4 godine

Ne postavljaju pitanje ciji su ti objekti bili pre dobijanja nezavisnosti? Pravi Brozovi pioniri, racunaju vreme od kad oni hoce!

sir Harvey

pre 4 godine

e sad fino mosti Vasilija Ostroskog u Hercegovinu u rodno mjesto, pa neka im stoji prazan hram....da vidim ko ce im doci kada njegove mosti nisu tu

mlekadzija

pre 4 godine

А како и не би прошао...још Мила да изаберу за Патријарха и завршили су поосао комплетно!

bk

pre 4 godine

Niste dobro citirali Član 62, on ipak glasi ovako - možete ga skinuti sa sajta vlade
Član 62
Vjerski objekti i zemljište koje koriste vjerske zajednice na teritoriji Crne Gore koji su izgrađeni, odnosno pribavljeni iz javnih prihoda države ili su bili u državnoj svojini do 1. decembra 1918. godine, i za koje ne postoje dokazi o pravu svojine vjerskih zajednica, kao kulturna baština Crne Gore, državna su svojina.
Vjerski objekti koji su izgrađeni na teritoriji Crne Gore zajedničkim ulaganjima građana do 1. decembra 1918. godine, a za koje ne postoje dokazi o pravu svojine, kao kulturna baština Crne Gore, državna su svojina.
U pogledu postojanja dokaza o činjenicama iz st. 1 i 2 ovog člana primijeniće se dokazna sredstva i pravila dokazivanja u skladu sa Zakonom o upravnom postupku i supsidijarno Zakonom o parničnom postupku.

Darkwood

pre 4 godine

Ma vole nas crnogorci, to je manjina koja nas mrzi. Ne vole crnogorci Mila, to je manjina koja ga je izabrala. Nisu hteli crnogorci u Nato, to ih je manjina uclanila. Svi crnogorci su protiv ovog zakona, ali ga je manjina usvojila.
Ma da kako da ne.

anguli orbis

pre 4 godine

"Svi vjerski objekti KOJI SU BILI imovina države Crne Gore pre gubitka njene nezavisnosti i pripajanja kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca 1918 godine, a koji kasnije NISU NA ODGOVARAJUĆI NAČIN prešli u svojinu neke vjerske zajednice, biće prepoznati kao državna imovina ". I u čemu je ovdje problem? Problem je u tome što je neko prevodio državno na sebe od 1918 do danas. A probaj da prevedes bilo šta državno na sebe, u bilo kojoj državi pa ćeš videti može li tako. Ne možeš ni auto da prevedeš na sebe bez prisustva i saglasnosti predhodnog vlasnika a ne crkvu, džamiju i katedralu.

Srbija

pre 4 godine

U Svetinje se ne dira, o "Braco" Crnogorci! Prostudirajte malo bolje istoriju, al onu pravo i vidite kako su za ovih 2000 godina prosli svi oni koji udarise na Boga i decu njegovu! A mi cemo vasu, tj. nasu, posto smo isti narod, da nastavimo da skolujemo i lecimo pesplatno jer vas uprkos svega i dalje volimo, onako kako to Gospod od nas trazi! Bog sa svima nama!

Bodin

pre 4 godine

pravljate vi iz Srbije ?

Zar mislite da je normalno da nam naše Mitropolite postavljate vi iz Srbije i da se na naše svetinje vijore vaše srpske zastave , dali biste vi pristali da vam mi iz Crne Gore postavljamo Patrijarhe ?

Malo prećerujete !

Darkwood

pre 4 godine

Ma vole nas crnogorci, to je manjina koja nas mrzi. Ne vole crnogorci Mila, to je manjina koja ga je izabrala. Nisu hteli crnogorci u Nato, to ih je manjina uclanila. Svi crnogorci su protiv ovog zakona, ali ga je manjina usvojila.
Ma da kako da ne.

Student Medicine

pre 4 godine

Sada cu nesto napisati, sto mozda nece biti ni objavljeno, a ako bude - bice zestoko osudjeno.
Sva nasa doskorasnja "braca" su se odrekla nasledja Jugoslavije zarad parceta sopstvene teritorije, sto su bilo ratom ili mirnodopski ostvarili. Ja bih svima koji se osecaju kao Srbi, i srpskog su porekla dao pasos Srbije i na taj nacin ih obavezao na sluzbu Srbiji, ali i omogucavanje svih prava koje bi oni imali. Dakle u Sloveniji, Hrvatskoi, BiH, Crnoj Gori i Makedoniji. Dvojno drzavljanstvo ukinuti. Ili si Srbin, ili nisi. Gospoda Milogorci su se izjasnili za nezavisnu drzavu, i ako to zaista zele - neka im. Ali zato kada dolaze u Srbiju - viza + bezbednosna provera su obavezni. Ako bolje vam je ovako, idite i ostanite tamo. Odrekli ste se bratstva sa Srbima zarad Albanaca i Siptara, a za 50 godina vas nece biti. Isto to vazi i za Makedonce (ciji sam potomak). Vucko je car sto vas trpi, Srbija ne mora.

Iskreno

pre 4 godine

Sve je ovo lepo napisano, sve ste fino objasnili, svaka cast, ali to apsolutno nikoga ne zanima jer su ljudi dole (a i kod nas) spremni da prodaju majku zarad 300 evra! U CG svi redom govore da se ne slazu ni sa situacijom oko crkve ni oko jezika ni oko Kosova ALI sta da se radi, moraju zbog posla! Ahahahahaha pa tako su i za vreme turaka nasi ljudi ZBOG POSLA primali veru i odbacivali sve svoje. Ponavljam, ako mislite da su kod nas ljudi bolji, grdno se varate. Pocev od Tita, Sloba, Vucica, samo je bitno kako cemo da se sto bolje dodvorimo vlasti.

sir Harvey

pre 4 godine

e sad fino mosti Vasilija Ostroskog u Hercegovinu u rodno mjesto, pa neka im stoji prazan hram....da vidim ko ce im doci kada njegove mosti nisu tu

mlekadzija

pre 4 godine

А како и не би прошао...још Мила да изаберу за Патријарха и завршили су поосао комплетно!

Izhlapjeli starac

pre 4 godine

Ne postavljaju pitanje ciji su ti objekti bili pre dobijanja nezavisnosti? Pravi Brozovi pioniri, racunaju vreme od kad oni hoce!

Bodin

pre 4 godine

pravljate vi iz Srbije ?

Zar mislite da je normalno da nam naše Mitropolite postavljate vi iz Srbije i da se na naše svetinje vijore vaše srpske zastave , dali biste vi pristali da vam mi iz Crne Gore postavljamo Patrijarhe ?

Malo prećerujete !

anguli orbis

pre 4 godine

"Svi vjerski objekti KOJI SU BILI imovina države Crne Gore pre gubitka njene nezavisnosti i pripajanja kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca 1918 godine, a koji kasnije NISU NA ODGOVARAJUĆI NAČIN prešli u svojinu neke vjerske zajednice, biće prepoznati kao državna imovina ". I u čemu je ovdje problem? Problem je u tome što je neko prevodio državno na sebe od 1918 do danas. A probaj da prevedes bilo šta državno na sebe, u bilo kojoj državi pa ćeš videti može li tako. Ne možeš ni auto da prevedeš na sebe bez prisustva i saglasnosti predhodnog vlasnika a ne crkvu, džamiju i katedralu.

Srbija

pre 4 godine

U Svetinje se ne dira, o "Braco" Crnogorci! Prostudirajte malo bolje istoriju, al onu pravo i vidite kako su za ovih 2000 godina prosli svi oni koji udarise na Boga i decu njegovu! A mi cemo vasu, tj. nasu, posto smo isti narod, da nastavimo da skolujemo i lecimo pesplatno jer vas uprkos svega i dalje volimo, onako kako to Gospod od nas trazi! Bog sa svima nama!

bk

pre 4 godine

Niste dobro citirali Član 62, on ipak glasi ovako - možete ga skinuti sa sajta vlade
Član 62
Vjerski objekti i zemljište koje koriste vjerske zajednice na teritoriji Crne Gore koji su izgrađeni, odnosno pribavljeni iz javnih prihoda države ili su bili u državnoj svojini do 1. decembra 1918. godine, i za koje ne postoje dokazi o pravu svojine vjerskih zajednica, kao kulturna baština Crne Gore, državna su svojina.
Vjerski objekti koji su izgrađeni na teritoriji Crne Gore zajedničkim ulaganjima građana do 1. decembra 1918. godine, a za koje ne postoje dokazi o pravu svojine, kao kulturna baština Crne Gore, državna su svojina.
U pogledu postojanja dokaza o činjenicama iz st. 1 i 2 ovog člana primijeniće se dokazna sredstva i pravila dokazivanja u skladu sa Zakonom o upravnom postupku i supsidijarno Zakonom o parničnom postupku.

Mrkajlo

pre 4 godine

Sve pravoslavne hramove u Crnoj Gori kroz vijekove gradili su Srbi. Čak i oni Crnogorci koji su posle 1918-te bili protiv dinastije Karađorđevića, Zelenaši i Federalisti smatrali su sebe Srbima.

dejan kv

pre 4 godine

Crna Gora je dobila nezavisnost 1879 (Berlinski kongres), jasno je da polaze pravo na imovinu izgradjenu izmedju 1879 i 1918 ukoliko neko ne dokaze da je igradio svojim sredstvima. Mada, i drzava bi trebala da podnese dokaz da je ucestvovala u gradnji. Pre togo svi objekti su napravljeni donacijama pojedinaca pod okriljem Crnogorske Mitropolije (SPC), i situacija ja neosporna, jer pre 1879 Crna Gora nije formalno postojala. Ako se zakon odnosi na to, onda je to fer. Ukoliko zadire pre 1879 onda je besmislen i kosi se sa zdravom logikom.

Aleksa

pre 4 godine

A probaj da prevedes bilo šta državno na sebe, u bilo kojoj državi pa ćeš videti može li tako. Ne možeš ni auto da prevedeš na sebe bez prisustva i saglasnosti predhodnog vlasnika a ne crkvu, džamiju i katedralu.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (anguli orbis, 24. decembar 2019 14:33)

Па у томе и јесте штос. "Претходни власник" није Р. Црна Гора. Прво зато што је Р.Црна Гора световна држава и не може бити власник сакралних објеката. Друго Р.Црна Гора није правни следбеник Краљевине Црне Горе, чак и да је имовина била у власништву К.Црне Горе. К.Црна Гора је територијално и политички потпуно друга држава. На крају, и да јесте била власник 1918. по одржају је та имовина припала кориснику. Та имовина је најмање 100 година била у мирној и савесној државини. Р. Црна Гора би морала да докаже да је: 1. Правни следбеник КЦГ 2. да је имовина о којој се ради била у власништву КЦГ 3. да су садашњи корисници у несавесној државини, и то у последњих 20 година.

Да то могу, то би могли редовним путем да ураде. Не могу ништа од тога да докажу. РЦГ није следбеник КЦГ. Следбеник КЦГ је КСХС/КЈ, СФРЈ није следбеник КЈ, него потпуно нова држава, која нема правни континуитет са КЈ. Народ је исти, територија је слична а држава потпуно друга....

Бојим се пре да би СПЦ могла да докаже власништво над садашњом имовином РЦГ, него обратно

А о државини да не тупим....ако је неко у мирној државини 100 година, тешко да ту постоји манљивост...

jugop

pre 4 godine

Poštujem svaku vjeru,no ovaj naslov ne odgovora godini u 21 stoljeću,kada je sve počelo.
Iskreno, SPC mora iz temelja mjenjati svoju politiku za boljitak i budućnost svojih vjernika.
Poneki koji čitaju reći će da sam budala.
Jedonstavno,nemoj te se uzdizati u nebesa iznad Boga,jer Bog je gospodar neba i zemlje.

Грбаљски рис

pre 4 godine

pravljate vi iz Srbije ?

Zar mislite da je normalno da nam naše Mitropolite postavljate vi iz Srbije i da se na naše svetinje vijore vaše srpske zastave , dali biste vi pristali da vam mi iz Crne Gore postavljamo Patrijarhe ?

Malo prećerujete !
(Bodin, 24. decembar 2019 13:57)

Ајд наброј иједног Митроплита на Цетињу који није рођен у Црну Гору у прошлијех 500 љета. И још ћу ти рећ да су моји ђедови и прађедови гинули за слободу,част и вјеру под тим барјацима . Ти буди ако ти воља марсовац,милогорац,монтенегрин,или што друго но није ти прађед био марсовац , па ако штујеш претке не лажи на њих.Ко се ђедова одриче одриче, јоште лакше се и од Господа окреће.

Rade

pre 4 godine

Srpska Pravoslavna Crkva

Član 11
Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi priznaje se kontinuitet sa pravnim subjektivitetom stečenim na osnovu Načertanija o duhovnoj vlasti (Odluka Narodne Skupštine Knjaževstva Srbskog od 21. maja 1836. godine) i Zakona o Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi ("Službene novine Kraljevine Jugoslavije", broj 269/1929).

Srpski zakon SPC tretira naslednicu bivse Beogradske mitropolije Knezevine Srbije koja nikad nije cinodejstvovala u CG do 1918.

anguli orbis

pre 4 godine

(Aleksa) Crna Gora je svjetovna drzava danas ali su nekada crnogorski vladari bili i svjetovne i duhovne vođe Crne Gore(Petar Prvi, Petar Drugi itd) tako da država može biti vlasnik.Nego šta nego je bila Crna Gora i tada i sada. Cetinjski manastir je i dalje na Cetinju, Ostrog pored Nikšića, Manastir Morača nedaleko od Pg. Zar to nije Cg?

Neko to od gore vidi sve

pre 4 godine

Pa ljudi, današnja politička Crna Gora je zapravo jedna autokratska država koja uz par odabranih vladara čini zajednicu prividne demokratije prema izmanipulisanom i podeljenom delu sopsvenog stanovništva i onog drugog dela koji nema udeo u toj nagrađenoj politici od strane spoljašnjih mentora. Pazite, državica čija je ekonomija na nivou jednog grada na zapadu sigurno nije samostalna, nezavisna da bi smela sama odlučivati o bilo čemu ali svakako pogodna za stvaranje balansiranog konfliktnog političkog delovanja u regionu. Odabrani vladari su postali oni koji su imali podršku da zaglibe u kriminal a u poželjnom trenuku po mentore sami postali žrtve sopstvene gramzivosti i lakovernosti. Sada tu državicu kontrolišu oni koji kontrolišu pola sveta preko najuticajnijih vojnih i političkih organizacija. Kod nas to zvuči kao teorija zavere a kod njih kao odgovoran i ozbiljan posao. Toliko o nametnutom paranoičnom i iluzionističnom razmišljanju prosečnog balkanca koji ni ne zna šta ga je snašlo.

Solomon

pre 4 godine

Salerno Manastir Prohor Pčinjski je sagradio u 11 veku car Roman Diogen, ako su ga Srbi nekom oteli urađeno je to ratom i to sa Vizantijom a ne lažnim zakonima. Drugo Makednoci su avgusta 1944 u manastiru prohor Pčinjski održali antifašističko zasedanje tako da je taj manastir značajan Makedoncima zbog partizanskog zasedanja a ne kao bivši manastir MPC. Ne brkajte babe i žabe to jest politiku i religiju kao Milo!

Mile

pre 4 godine

Ako Crna Gora želi vlasništvo nad crkvenim objektima, neka ih sama sagradi. Ako u takvim građevinama želi da postavlja sveštenike koje niko, od katoličkih ili pravoslavnih poglavara ne priznaje, njihov problem. Onda i Milova kuća može postati manastir, a on patrijarh, ili još bolje, papa. U Srbiji, crkve i manastiri nisu vlasništvo države Srbije. Nisu ni sinagoge ni katedrale. Kako verski objekti mogu postati državno vlasništvo? Osim toga, šta ih onda sprečava da isti sruše ili naprave javnu kuću ili garažu? Crna Gora je bila srpska zemlja. Kao Srbi su se izjašnjavali i njeni poglavari. Krstili se, venčavali, krunisali se u tim crkvama. Srpskoj, autokefalnih crkvi, Srbi, žitelji Crne Gore. Sada im ne valja, tuđa je ,srpska. Neka onda vrate Staru Hercegovinu, neka provere šta je Milo imao 1918 a šta ima sada, i kako je to stekao. A crkva je crkvena, a ne državna. Svetovna i duhovna vlast. Pa to su osnovne stvari. Ko to ne zna može doneti zakon da je zemlja ravna ploča i da se sunce okreće oko nje. Kao pre petsto godina, inkvizicija neke nove religije. Crna Gora i zakoni, Milo demokratski vladar već evo preko trideset godina. A u SAD, najviše osam.

basta

pre 4 godine

Ovo je vrhunac pravno-političkog ludila koje se sigurno neće na tome zaustaviti i očigledno je deo šireg plana da se izazovu sukobi i za to okrive (a ko će drugi ?) SPC i Srbija. Jedino se bojim da se uopšte nije razmišljalo dalje od dva-tri koraka, jer istorija (i starija i novija) jasno pokazuju da se ovakve stvari završavaju veoma loše, a pre svega po one koji iz čiste bahatosti misle da im je sve dozvoljeno i da bez obzira na relevantna načela modernog doba mogu kreirati pravno pokriće za svoje jednostrane i kratkovide politikantske i vlastohlepne potrebe. S obzirom na činjenicu da jedan pravni princip mora da važi za sve slučajeve iste vrste (barem je tako u svim državama koje se predstavljaju kao civilizovane), vlasti Crne Gore bi sada bile dužne da ISTI princip primene i na imovinu Rimokatoličke i Protestanske crkve, odnosno Muslimanske verske zajednice. Jer još je rimskim pravom (na kojem počivaju sve savremene evropske države) ustanovljeno da ne može jedan princip važiti parcijalno i selektivno u jednoj istoj stvari. Pa baš da vidimo šta bi bilo … iako sumnjam da postoji petlja da se zbog načela pravne države stane na crtu i drugoj strani.

Aleksa

pre 4 godine

Malo prećerujete !
(Bodin, 24. decembar 2019 13:57)

СПЦ има храмове у САД, Немачкој, Јапану, Кини. Свуда старешине храмова поставља СПЦ, не постављају владе Немачке, САД, Јапана или Кине. Као што старешине исламских храмова поставља исламска заједница, или католичких, Римокатоличка Црква.

РЦГ није правни следбеник Краљевине ЦГ која је престала да постоји 1918. Територија која данас спада у РЦГ обухвата делове територије тадашње Аустроугарске, а не обухвата делове садашњег "Косова*звездаскочкоскочко". Традиција коју је Краљевина Црна Гора наследила од теократске монархије Црне Горе је српска, антитурска, антимуслиманска и православна. Данашња Црна Гора је мултиконфесионална, мултиетничка, антисрпска, секуларна држава.

Црногорци постоје, да ме не схватиш погрешно и подељени су на исти начин као и 1918. али се обим појма Црногорац проширио и променио. По мени на боље, јер сам ја пре свега Европејац и верујем у мултикултурализам. Дакле, ја сматрам да је држава која данас постоји боља него држава где су Петровићи били Бог и батина. Али та држава није баштиник оне државе. Нити је имовина оне државе, имовина ове државе. На крају, и да јесте, прошао је сваки разуман рок за овакав чин. Ово је чиста национализација по комунистичким принципима.

Bodin

pre 4 godine

pravljate vi iz Srbije ?

Zar mislite da je normalno da nam naše Mitropolite postavljate vi iz Srbije i da se na naše svetinje vijore vaše srpske zastave , dali biste vi pristali da vam mi iz Crne Gore postavljamo Patrijarhe ?

Malo prećerujete !

Student Medicine

pre 4 godine

Sada cu nesto napisati, sto mozda nece biti ni objavljeno, a ako bude - bice zestoko osudjeno.
Sva nasa doskorasnja "braca" su se odrekla nasledja Jugoslavije zarad parceta sopstvene teritorije, sto su bilo ratom ili mirnodopski ostvarili. Ja bih svima koji se osecaju kao Srbi, i srpskog su porekla dao pasos Srbije i na taj nacin ih obavezao na sluzbu Srbiji, ali i omogucavanje svih prava koje bi oni imali. Dakle u Sloveniji, Hrvatskoi, BiH, Crnoj Gori i Makedoniji. Dvojno drzavljanstvo ukinuti. Ili si Srbin, ili nisi. Gospoda Milogorci su se izjasnili za nezavisnu drzavu, i ako to zaista zele - neka im. Ali zato kada dolaze u Srbiju - viza + bezbednosna provera su obavezni. Ako bolje vam je ovako, idite i ostanite tamo. Odrekli ste se bratstva sa Srbima zarad Albanaca i Siptara, a za 50 godina vas nece biti. Isto to vazi i za Makedonce (ciji sam potomak). Vucko je car sto vas trpi, Srbija ne mora.

anguli orbis

pre 4 godine

"Svi vjerski objekti KOJI SU BILI imovina države Crne Gore pre gubitka njene nezavisnosti i pripajanja kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca 1918 godine, a koji kasnije NISU NA ODGOVARAJUĆI NAČIN prešli u svojinu neke vjerske zajednice, biće prepoznati kao državna imovina ". I u čemu je ovdje problem? Problem je u tome što je neko prevodio državno na sebe od 1918 do danas. A probaj da prevedes bilo šta državno na sebe, u bilo kojoj državi pa ćeš videti može li tako. Ne možeš ni auto da prevedeš na sebe bez prisustva i saglasnosti predhodnog vlasnika a ne crkvu, džamiju i katedralu.

Srbija

pre 4 godine

U Svetinje se ne dira, o "Braco" Crnogorci! Prostudirajte malo bolje istoriju, al onu pravo i vidite kako su za ovih 2000 godina prosli svi oni koji udarise na Boga i decu njegovu! A mi cemo vasu, tj. nasu, posto smo isti narod, da nastavimo da skolujemo i lecimo pesplatno jer vas uprkos svega i dalje volimo, onako kako to Gospod od nas trazi! Bog sa svima nama!

bk

pre 4 godine

Niste dobro citirali Član 62, on ipak glasi ovako - možete ga skinuti sa sajta vlade
Član 62
Vjerski objekti i zemljište koje koriste vjerske zajednice na teritoriji Crne Gore koji su izgrađeni, odnosno pribavljeni iz javnih prihoda države ili su bili u državnoj svojini do 1. decembra 1918. godine, i za koje ne postoje dokazi o pravu svojine vjerskih zajednica, kao kulturna baština Crne Gore, državna su svojina.
Vjerski objekti koji su izgrađeni na teritoriji Crne Gore zajedničkim ulaganjima građana do 1. decembra 1918. godine, a za koje ne postoje dokazi o pravu svojine, kao kulturna baština Crne Gore, državna su svojina.
U pogledu postojanja dokaza o činjenicama iz st. 1 i 2 ovog člana primijeniće se dokazna sredstva i pravila dokazivanja u skladu sa Zakonom o upravnom postupku i supsidijarno Zakonom o parničnom postupku.

jugop

pre 4 godine

Poštujem svaku vjeru,no ovaj naslov ne odgovora godini u 21 stoljeću,kada je sve počelo.
Iskreno, SPC mora iz temelja mjenjati svoju politiku za boljitak i budućnost svojih vjernika.
Poneki koji čitaju reći će da sam budala.
Jedonstavno,nemoj te se uzdizati u nebesa iznad Boga,jer Bog je gospodar neba i zemlje.

sir Harvey

pre 4 godine

e sad fino mosti Vasilija Ostroskog u Hercegovinu u rodno mjesto, pa neka im stoji prazan hram....da vidim ko ce im doci kada njegove mosti nisu tu

Mrkajlo

pre 4 godine

Sve pravoslavne hramove u Crnoj Gori kroz vijekove gradili su Srbi. Čak i oni Crnogorci koji su posle 1918-te bili protiv dinastije Karađorđevića, Zelenaši i Federalisti smatrali su sebe Srbima.

Darkwood

pre 4 godine

Ma vole nas crnogorci, to je manjina koja nas mrzi. Ne vole crnogorci Mila, to je manjina koja ga je izabrala. Nisu hteli crnogorci u Nato, to ih je manjina uclanila. Svi crnogorci su protiv ovog zakona, ali ga je manjina usvojila.
Ma da kako da ne.

Izhlapjeli starac

pre 4 godine

Ne postavljaju pitanje ciji su ti objekti bili pre dobijanja nezavisnosti? Pravi Brozovi pioniri, racunaju vreme od kad oni hoce!

Rade

pre 4 godine

Srpska Pravoslavna Crkva

Član 11
Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi priznaje se kontinuitet sa pravnim subjektivitetom stečenim na osnovu Načertanija o duhovnoj vlasti (Odluka Narodne Skupštine Knjaževstva Srbskog od 21. maja 1836. godine) i Zakona o Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi ("Službene novine Kraljevine Jugoslavije", broj 269/1929).

Srpski zakon SPC tretira naslednicu bivse Beogradske mitropolije Knezevine Srbije koja nikad nije cinodejstvovala u CG do 1918.

mlekadzija

pre 4 godine

А како и не би прошао...још Мила да изаберу за Патријарха и завршили су поосао комплетно!

Aleksa

pre 4 godine

A probaj da prevedes bilo šta državno na sebe, u bilo kojoj državi pa ćeš videti može li tako. Ne možeš ni auto da prevedeš na sebe bez prisustva i saglasnosti predhodnog vlasnika a ne crkvu, džamiju i katedralu.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (anguli orbis, 24. decembar 2019 14:33)

Па у томе и јесте штос. "Претходни власник" није Р. Црна Гора. Прво зато што је Р.Црна Гора световна држава и не може бити власник сакралних објеката. Друго Р.Црна Гора није правни следбеник Краљевине Црне Горе, чак и да је имовина била у власништву К.Црне Горе. К.Црна Гора је територијално и политички потпуно друга држава. На крају, и да јесте била власник 1918. по одржају је та имовина припала кориснику. Та имовина је најмање 100 година била у мирној и савесној државини. Р. Црна Гора би морала да докаже да је: 1. Правни следбеник КЦГ 2. да је имовина о којој се ради била у власништву КЦГ 3. да су садашњи корисници у несавесној државини, и то у последњих 20 година.

Да то могу, то би могли редовним путем да ураде. Не могу ништа од тога да докажу. РЦГ није следбеник КЦГ. Следбеник КЦГ је КСХС/КЈ, СФРЈ није следбеник КЈ, него потпуно нова држава, која нема правни континуитет са КЈ. Народ је исти, територија је слична а држава потпуно друга....

Бојим се пре да би СПЦ могла да докаже власништво над садашњом имовином РЦГ, него обратно

А о државини да не тупим....ако је неко у мирној државини 100 година, тешко да ту постоји манљивост...

dejan kv

pre 4 godine

Crna Gora je dobila nezavisnost 1879 (Berlinski kongres), jasno je da polaze pravo na imovinu izgradjenu izmedju 1879 i 1918 ukoliko neko ne dokaze da je igradio svojim sredstvima. Mada, i drzava bi trebala da podnese dokaz da je ucestvovala u gradnji. Pre togo svi objekti su napravljeni donacijama pojedinaca pod okriljem Crnogorske Mitropolije (SPC), i situacija ja neosporna, jer pre 1879 Crna Gora nije formalno postojala. Ako se zakon odnosi na to, onda je to fer. Ukoliko zadire pre 1879 onda je besmislen i kosi se sa zdravom logikom.

Iskreno

pre 4 godine

Sve je ovo lepo napisano, sve ste fino objasnili, svaka cast, ali to apsolutno nikoga ne zanima jer su ljudi dole (a i kod nas) spremni da prodaju majku zarad 300 evra! U CG svi redom govore da se ne slazu ni sa situacijom oko crkve ni oko jezika ni oko Kosova ALI sta da se radi, moraju zbog posla! Ahahahahaha pa tako su i za vreme turaka nasi ljudi ZBOG POSLA primali veru i odbacivali sve svoje. Ponavljam, ako mislite da su kod nas ljudi bolji, grdno se varate. Pocev od Tita, Sloba, Vucica, samo je bitno kako cemo da se sto bolje dodvorimo vlasti.

anguli orbis

pre 4 godine

(Aleksa) Crna Gora je svjetovna drzava danas ali su nekada crnogorski vladari bili i svjetovne i duhovne vođe Crne Gore(Petar Prvi, Petar Drugi itd) tako da država može biti vlasnik.Nego šta nego je bila Crna Gora i tada i sada. Cetinjski manastir je i dalje na Cetinju, Ostrog pored Nikšića, Manastir Morača nedaleko od Pg. Zar to nije Cg?

Грбаљски рис

pre 4 godine

pravljate vi iz Srbije ?

Zar mislite da je normalno da nam naše Mitropolite postavljate vi iz Srbije i da se na naše svetinje vijore vaše srpske zastave , dali biste vi pristali da vam mi iz Crne Gore postavljamo Patrijarhe ?

Malo prećerujete !
(Bodin, 24. decembar 2019 13:57)

Ајд наброј иједног Митроплита на Цетињу који није рођен у Црну Гору у прошлијех 500 љета. И још ћу ти рећ да су моји ђедови и прађедови гинули за слободу,част и вјеру под тим барјацима . Ти буди ако ти воља марсовац,милогорац,монтенегрин,или што друго но није ти прађед био марсовац , па ако штујеш претке не лажи на њих.Ко се ђедова одриче одриче, јоште лакше се и од Господа окреће.

Mile

pre 4 godine

Ako Crna Gora želi vlasništvo nad crkvenim objektima, neka ih sama sagradi. Ako u takvim građevinama želi da postavlja sveštenike koje niko, od katoličkih ili pravoslavnih poglavara ne priznaje, njihov problem. Onda i Milova kuća može postati manastir, a on patrijarh, ili još bolje, papa. U Srbiji, crkve i manastiri nisu vlasništvo države Srbije. Nisu ni sinagoge ni katedrale. Kako verski objekti mogu postati državno vlasništvo? Osim toga, šta ih onda sprečava da isti sruše ili naprave javnu kuću ili garažu? Crna Gora je bila srpska zemlja. Kao Srbi su se izjašnjavali i njeni poglavari. Krstili se, venčavali, krunisali se u tim crkvama. Srpskoj, autokefalnih crkvi, Srbi, žitelji Crne Gore. Sada im ne valja, tuđa je ,srpska. Neka onda vrate Staru Hercegovinu, neka provere šta je Milo imao 1918 a šta ima sada, i kako je to stekao. A crkva je crkvena, a ne državna. Svetovna i duhovna vlast. Pa to su osnovne stvari. Ko to ne zna može doneti zakon da je zemlja ravna ploča i da se sunce okreće oko nje. Kao pre petsto godina, inkvizicija neke nove religije. Crna Gora i zakoni, Milo demokratski vladar već evo preko trideset godina. A u SAD, najviše osam.

Neko to od gore vidi sve

pre 4 godine

Pa ljudi, današnja politička Crna Gora je zapravo jedna autokratska država koja uz par odabranih vladara čini zajednicu prividne demokratije prema izmanipulisanom i podeljenom delu sopsvenog stanovništva i onog drugog dela koji nema udeo u toj nagrađenoj politici od strane spoljašnjih mentora. Pazite, državica čija je ekonomija na nivou jednog grada na zapadu sigurno nije samostalna, nezavisna da bi smela sama odlučivati o bilo čemu ali svakako pogodna za stvaranje balansiranog konfliktnog političkog delovanja u regionu. Odabrani vladari su postali oni koji su imali podršku da zaglibe u kriminal a u poželjnom trenuku po mentore sami postali žrtve sopstvene gramzivosti i lakovernosti. Sada tu državicu kontrolišu oni koji kontrolišu pola sveta preko najuticajnijih vojnih i političkih organizacija. Kod nas to zvuči kao teorija zavere a kod njih kao odgovoran i ozbiljan posao. Toliko o nametnutom paranoičnom i iluzionističnom razmišljanju prosečnog balkanca koji ni ne zna šta ga je snašlo.

Solomon

pre 4 godine

Salerno Manastir Prohor Pčinjski je sagradio u 11 veku car Roman Diogen, ako su ga Srbi nekom oteli urađeno je to ratom i to sa Vizantijom a ne lažnim zakonima. Drugo Makednoci su avgusta 1944 u manastiru prohor Pčinjski održali antifašističko zasedanje tako da je taj manastir značajan Makedoncima zbog partizanskog zasedanja a ne kao bivši manastir MPC. Ne brkajte babe i žabe to jest politiku i religiju kao Milo!

basta

pre 4 godine

Ovo je vrhunac pravno-političkog ludila koje se sigurno neće na tome zaustaviti i očigledno je deo šireg plana da se izazovu sukobi i za to okrive (a ko će drugi ?) SPC i Srbija. Jedino se bojim da se uopšte nije razmišljalo dalje od dva-tri koraka, jer istorija (i starija i novija) jasno pokazuju da se ovakve stvari završavaju veoma loše, a pre svega po one koji iz čiste bahatosti misle da im je sve dozvoljeno i da bez obzira na relevantna načela modernog doba mogu kreirati pravno pokriće za svoje jednostrane i kratkovide politikantske i vlastohlepne potrebe. S obzirom na činjenicu da jedan pravni princip mora da važi za sve slučajeve iste vrste (barem je tako u svim državama koje se predstavljaju kao civilizovane), vlasti Crne Gore bi sada bile dužne da ISTI princip primene i na imovinu Rimokatoličke i Protestanske crkve, odnosno Muslimanske verske zajednice. Jer još je rimskim pravom (na kojem počivaju sve savremene evropske države) ustanovljeno da ne može jedan princip važiti parcijalno i selektivno u jednoj istoj stvari. Pa baš da vidimo šta bi bilo … iako sumnjam da postoji petlja da se zbog načela pravne države stane na crtu i drugoj strani.

Aleksa

pre 4 godine

Malo prećerujete !
(Bodin, 24. decembar 2019 13:57)

СПЦ има храмове у САД, Немачкој, Јапану, Кини. Свуда старешине храмова поставља СПЦ, не постављају владе Немачке, САД, Јапана или Кине. Као што старешине исламских храмова поставља исламска заједница, или католичких, Римокатоличка Црква.

РЦГ није правни следбеник Краљевине ЦГ која је престала да постоји 1918. Територија која данас спада у РЦГ обухвата делове територије тадашње Аустроугарске, а не обухвата делове садашњег "Косова*звездаскочкоскочко". Традиција коју је Краљевина Црна Гора наследила од теократске монархије Црне Горе је српска, антитурска, антимуслиманска и православна. Данашња Црна Гора је мултиконфесионална, мултиетничка, антисрпска, секуларна држава.

Црногорци постоје, да ме не схватиш погрешно и подељени су на исти начин као и 1918. али се обим појма Црногорац проширио и променио. По мени на боље, јер сам ја пре свега Европејац и верујем у мултикултурализам. Дакле, ја сматрам да је држава која данас постоји боља него држава где су Петровићи били Бог и батина. Али та држава није баштиник оне државе. Нити је имовина оне државе, имовина ове државе. На крају, и да јесте, прошао је сваки разуман рок за овакав чин. Ово је чиста национализација по комунистичким принципима.