"Islamska država infiltrira članove promenom identiteta"

Dževad Galijašević kaže da je u proteklog godini Islamska država imala novu strategiju inflitracije radikalnih ekstremista u Evropu kroz promenu identiteta.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Depositphotos/ yayimages
Ilustracija: Depositphotos/ yayimages

Kako prenosi portal Vesti online, on je povodom slučaja Emira Markote, za koga se verovalo da je s lažnim identitetom u grupi džihadista deportovan u BiH iz Sirije, podsetio da mnogi vidjeniji teroristi postaju preko noći Srbi ili Hrvati kako bi lakše putovali, a da se BiH specijalizovala za prikrivanje identiteta radikalnih islamista.

"Svi učesnici avganistanskog rata zahvaljujući dokumentima BiH ne samo da su poštedjeni hapšenja već su im ti novi identiteti omogućili da formiraju mnoge nove terorističke organizacije. Istovremeno, upravo su ti avganistanski borci bili ključni u izazivanju ratova u Čečeniji i na Kosovu", istakao Galijašević.

Prema njegovim rečima, ma koliko bosanske i turske obaveštajne službe želele da prikriju ko su ti ljudi, za Markotom i još nekolicinom državljana BiH se trenutno najviše zanima Evropol jer je svestan koliko su ti ljudi opasni po evropsku bezbednost.

Sud BiH odredio je u petak jednomesečni pritvor Emiru Ališiću, Seadu Kasupoviću, Miralemu Berbiću, Jasminu Keseroviću i Hamzi Labidiju, koji su noć ranije američkim vojnim avionom deportovani iz Sirije.

Jasmin Keserović i Emir Ališić poznati su kao radikalni teroristi koji su se u nekoliko navrata pojavljivali na propagandnim videima Islamske države u kojima su pretili klanjem reisa Kavazovića, ali i ubistvima "nevernika".

Pre deportacije, osumnjičeni teroristi su boravili u sirijskim zatvorima pod kontrolom Kurda.

Tužilaštvo BiH svima koji su izručeni po medjunarodnoj poternici na teret stavlja učešće u paravojnim formacijama u Siriji, u sklopu takozvane Islamske države, odnosno da su prekršili Član 201 Krivičnog zakona BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 171 idi na stranu