"Odlučiću da li ću u Zagreb"

Ženeva -- Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je u Ženevi da će tek da odluči da li će ići u Zagreb na sastanak Evropske narodne partije.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/ Georgi Licovski
EPA-EFE/ Georgi Licovski

Odluku će, kaže, doneti u skladu s interesima Srbije i stranke koju vodi, ali i bilateralnih odnosa s Hrvatskom.

"SNS, čiji sam i dalje predsednik, je član EPP. Imamo najviši mogući status koji jedna stranka iz zemlje nečlanice EU može da ima. Dobio sam poziv od predsedavajućeg EPP i domaćina. Ali, odluku ću doneti u skladu sa interesima i Srbije i starnke koju vodim, ali razume se i bilateralnih odnosa sa HR“, objasnio je on na konferenciji za štampu posle „Strateškog dijaloga Zapadnog Balkana“ u organizaciji Svetskog ekonomskog foruma.

Vučić je, odgovarajući na pitanje hrvatskog novinara, podvukao značaj bilateralnih odnosa sa Hrvatskom i izrazio žaljenje što svaki put kada treba da se razgovara o nečemu, jedan deo hrvatskog društva, ali i jedan deo iz srpskog, uvek pravi veliku buku i probleme.

Pred dolazak na konferenciju za štampu, kako je preneo, srpski novinari su ga pitali slično pitanje.

„Rekli su 'kako ih nije sramota da vas pitaju za spomen ploču', za koju sam saznao o Andreja Plenkovića, kada imaju ulice Mile Budaka koji je tražio da jedna trećina Srba bude pobijeno, druga pokatoličena i treća proterana, kao i kada podižu spomenik osuđenom teroristi Barišiću'. Odgovorio sam da pre svega hoću da govorim o budućnost“, kazao je on.

Naglasio je da će da se upozna sa svim predmetima i podvukao da ne vidi probleme u budućim strateškim odnosima između Srbije i Hrvatske.

Niko to sigurno ne želi da prenese, jer nikome ne odgovara da kaže dobru reč o našim odnosima. Ne vidim šta u strateškom i strategijskom smislu može da stoji na putu dobrim odnosima, bez obzira na dnevnopolitičke sukobe i svađe“, istakao je Vučić.

Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je da je Vučića, kao lider SNS, pozvao na skup EPP u Zagreb, kao i sve ostale lidere.

"Na njemu je da odluči hoće li učestvovati na skupu u Zagrebu“, dodao je on.

Plenković je, kada je reč o debati u medijima u Hrvatskoj i Srbiji koja je otvorena, rekao da je činjenica da se odaje počast vojnom komandantu JNA, koji je 1991. napadao Vukovar, a tokom tih napada ubijeno je 2. 200 ljudi.

„Postavljanje ploče u Novom Sadu je nešto što će biti predmet formalnog protesta, koje će Hrvatska uručiti Srbiji. To sam rekao predsedniku Vučiću“, rekao je on.

Plenković je istakao da su pitanje pomirenja i normalizacije odnosa od ključnog značana za dobro susedstvo u reionu, kao i evropsku perspektivu.

„Treba da budemo okrenuti ka budućnosti, ali i rešimo pitanja prošlosti“, zaključio je on.

strana 1 od 124 idi na stranu