"NATO je na samrti, EU na ivici ponora, a od SAD više nema ništa"

Francuski predsednik Emanuel Makron ocenio je u intervjuu za britanski "Ekonomist" da je NATO na samrti, a da se Evropa nalazi na ivici ponora.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug/AP/Hector Retamal/Pool
Foto: Tanjug/AP/Hector Retamal/Pool

Makron je upozorio članice evropske zemlje da se više ne mogu osloniti na Sjedinjene Države, odnosno da se od Amerike više ne može očekivati da će stati u odbranu zemalja članica NATO-a.

"Ono što trenutno prolazimo može se opisati kao moždana smrt NATO-a. Evropa se nalazi na ivici ponora", kazao je Makron.

On je dodao da Evropa mora da počne da strateški razmišlja o samoj sebi kao o geopolitičkoj sili.

U protivnom Evropa više neće kontrolisati vlastitu sudbinu, rekao je Makron, prenosi Index.hr.

Makron je dodao da su do sada Amerika i Evropa delile interese, te da se on neumorno trudio da održi dobre odnose s predsednikom Donaldom Trampom.

Ali, smatra on, Amerika prvi put ima predsednika koji "ne deli našu ideju o evropskom projektu" i da su, čak i ako Tramp ne pobedi na sledećim izborima, istorijske tekovine učinile svoje i razdvojile stare saveznike.

Makron je u jednosatnom intervjuu za "Ekonomist", koji se vodio u Jelisejskoj palati, rekao i da se "Evropa mora probuditi".

Na pitanje da li veruje u efektivnost NATO-ovog člana 5, odnosno u ideju da će u slučaju napada na jednu članicu NATO-a sve ostale zemlje članice priskočiti u pomoć, što pak mnogi analitičari smatraju glavnim sredstvom odvraćanja od napada na članice NATO-a, Makron je odgovorio:

"Ne znam. Ali šta će član 5 značiti sutra?"

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 579 idi na stranu