"Potrebno nam je trajno rešenje za migrantsku krizu"

Državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Biljana Popović Ivković govorila je o borbama i načinima za rešavanje migrantske krize.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: EPA-EFE/ Bienvenido Velasco
Ilustracija: EPA-EFE/ Bienvenido Velasco

Ona je poručila da je za efikasan odgovor na migrantsku krizu potrebno zajedničko, trajno i sveobuhvatno rešenje i jasan stav najmoćnijih evropskih država.

Popović Ivkovićeva je, na Ministarskoj konferenciji Salcburškog foruma u Beču, podsetila da je Srbija bila jedna od zemalja koja je pretrpela najveći pritisak talasa migracija 2015. i 2016. godine, saopštio je MUP.

„I dalje imamo aktivnu ulogu u rešavanju i efikasno sarađujemo sa našim susedima i državama članicama EU u prevazilaženju problema migrantske krize.
Usvojili smo Zakon o azilu i privremenoj zaštiti i Zakon o strancima koji u potpunosti regulišu pitanje migracija, ali i sprečavaju zloupotrebe i koji su potpuno usklađeni sa evropskim normama“, ukazala je Popović Ivkovićeva.

Ona je navela da je broj izraženih namera za traženje azila u Republici Srbiji od 2015. do 2018. godine opadao, ali da je tokom ove godine ponovo počeo da raste i da je zaključno sa 28. oktobrom izdato više od 10.000 potvrda o registraciji stranaca, koji su izrazili nameru da podnesu zahtev za azil.

Reč je o migrantima koji žele da idu u Austriju, Nemačku, Švedsku i koji zapravo ne žele da ostanu kod nas, a u našu državu su ušli upravo iz zemalja Evropske unije“, pojasnila je Popović Ivkovićeva.

Prema njenim rečima, migracije nose pretnje od drugih vidova kriminala, kao što su prolazak potencijalnih terorista i trgovina ljudima.

„Republika Srbija posvećuje posebnu pažnju operativnoj saradnji, kako sa našim susedima, tako i sa svim međunarodnim partnerima u borbi protiv transnacionalnog kriminala“, istakla je Popović Ivkovićeva i izrazila zabrinutost povodom povratka lica sa stranih ratišta koja mogu nastaviti sa svojim radikalnim aktivnostima na teritorijama na kojima borave.

Bezbednosno su, kako je navela, posebno interesantne osobe sa teritorije Kosova i Metohije koje učestvuju, ili su učestvovale, na ratištima u Siriji i Iraku, a čiji broj je veći od 400, od kojih se na teritoriju južne pokrajine vratilo više od 100 osoba.

Govoreći o suzbijanju trgovine ljudima, koja prati migracije, Popović Ivkovićeva je istakla da je u prvih devet meseci ove godine u Srbiji procesuirano 28 osumnjičenih za izvršenje krivičnog dela trgovina ljudima i da je identifikovano 18 žrtava, od kojih su 17 žene, među kojima je devet maloletnica.

Popović Ivkovićeva je zaključila da je članstvo Srbije u Evropsku uniju i dalje strateški prioritet Republike Srbije i da je naša zemlja posvećena reformskim procesima i evropskim integracijama, ne samo da bi se priključila evropskoj porodici, već prvenstveno zbog dobrobiti svojih građana, ekonomske stabilnosti i bezbednosti.

strana 1 od 117 idi na stranu