Zabrinutost Bugara raste: "Zabraniti transport S-400 do Srbije"

"Rusija može ponovo da prebaci u Srbiju svoj S-400, a Beograd je već izašao sa saopštenjem da slične vojne vežbe mogu postati rutina."

Izvor: Sputnjik
Podeli
Tanjug/Predsedništvo Srbije
Tanjug/Predsedništvo Srbije

Pročitajte još

Bugari u panici: S-400 u špijunskom centru u Nišu pokriva ceo Zapadni Balkan

To smatra vojni predstavnik Bugarske u NATO-u i član uprave Atlantskog saveta Sibi Sibev

Ukoliko Srbija odgovori pozitivno na želju Rusije da instalira protivvazudšnu bazu na srpskoj teritoriji, stvoriće se zona ometanja pristupa vazdušnom prostoru u opsegu od 400 kilometara i to će već biti problem, ne samo Bugarskoj, već i celom NATO-u, izjavio je on, prenosi "Sputnjik".

„Ako se u Bugarskoj pojavi informacija da Rusija transportuje takav sistem s ciljem da napravi takvu bazu, imaće puno pravo da zabrane letove (iznad Bugarske)“, izjavio je Sibev.

On je naglasio da Srbija ima puno pravo na modernizaciju svojih oružanih snaga uz pomoć ruskog naoružanja, ali takva mogućnost izaziva zabrinutost.

„Kako Bugarska, Rumunija i Hrvatska imaju programe za modernizaciju aviona F-16 i to je njihovo suvereno pravo, tako i Srbija ima isto pravo. Međutim, pitanje je osetljivo, pošto sve susedne države ne raspolažu takvim kompleksom (S-400) i ako Srbija ima ambicije da kontroliše vazdušni prostor u opsegu od 400 kilometara, to zaista treba da izazove zabrinutost i zahteva objašnjenje srpske strane. Sa druge strane, ako Rusija zaista postigne sporazum sa Srbijom o raspoređivanju ruske protivvazdušne baze na njenoj teritoriji, pitanje tada postaje vrlo kompleksno i treba svim sredstvima sprečiti realizaciju takvog projekta“, izjavio je u intervjuu portalu „Faktor“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 563 idi na stranu