Proveravaju se navodi o upotrebi hemijskog oružja u Siriji

Stručnjaci Organizacije za zabranu upotrebe hemijskog oružja (OPCW) saopštili su da proveravaju navode kurdskih snaga da je Turska koristila hemijsko oružje.

Izvor: Beta
Podeli
EPA-EFE/  SANA HANDOUT
EPA-EFE/ SANA HANDOUT

Pročitajte još:

- Kurdi tvrde da Turci koriste hemijsko oružje u Siriji, "Tata, neka prestane, molim te"

"Stručnjaci OPCW-a rade ne proceni verodostojnosti navoda o situaciji na severu Sirije", navodi se u saopštenju u kojem se ne navodi da li je otvorena istraga već da se nadgleda situacija.

Kurdske vlasti u Siriji optužile su 17. oktobra Tursku da koristi nekonvencionalno oružje kao što su beli fosfor i napalm u ofanzivi na severoistoku Sirije.

Frans pres je tada preneo da optužbe na račun turskih i proturskih snaga nisu proverene iz nezavisnih izvora.

Opoziciona Sirijska opservatorija za ljudska prava koja ima široku mrežu izvora na terenu nije potvrdila upotrebu takve vrste oružja. Međutim, opservatorija je navela da su mnogi povređeni koji su zadobili opekotine prebačeni u bolnicu u Tal Tamru.

Tokom rata u Siriji započetog 2011. godine, termin napalm se koristi za zapaljive bombe napravljene od supstance slične napalmu.

Beli fosfor može da se koristi za stvaranje dimne zavese, ali može da služi i za proizvodnju zapaljivog oružja i zbog toga je njegova upotreba zabranjena međunarodnim pravom.

strana 1 od 563 idi na stranu