"Makron kao da je u post bregzitu" - Loš signal zemljama Zapadnog Balkana

Francuska je, blokirajući otvaranje pregovora o pristupanju EU sa Severnom Makedonijom i Albanijom, poslala loš signal zemljama Zapadnog Balkana.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/  CHRISTOPHE PETIT TESSON
EPA-EFE/ CHRISTOPHE PETIT TESSON

Loš signal poslat je kada je u pitanju mogućnosti proširenja unije u narednih pet godina, ocenio je profesor Neven Anđelić sa Univerziteta u Londonu.

"Lično sam vrlo pesimističan o mogućnosti daljeg proširenja u narednom ciklusu od pet godina", rekao je Anđelić za Tanjug na Beogradskom bezbednosnom forumu.

Kako je rekao, mogu se čuti prigovori da se predsednik Francuske Emanuel Makron već ponaša kao da je u "post bregzitu", to jest, kao da nema Velike Britanije da mu oponira i da će on imati odlučujuću reč po pitanju vođenja i proširenja EU, što je problematično.

"Francuska traži da se ustanovi i precizno utvrdi proces i da se tek onda krene sa proširenjem EU. Srbija bi mogla da bude u rangu Crne Gore u evropskim integracijama, odnosno da je sustigne, ali pitanje je koliko je to u interesu Srbije koja traži investicije, dok je EU uslovljava", naveo je Anđelić.

Smatra da politika uslovaljavanja trenutno ne pogoduje srpskoj ekonomiji.

Na pitanje šta misli o inicijativi "Mali Šengen", u kojoj su za sada Srbija, Severna Makedonija i Albanija, Anđelić je kazao da je skeptičan da će se tom inicijativom napraviti neki značajniji korak, pošto svaka od vlasti u te tri zemlje treba da dobije podršku svojih birača za "snažnije povezivanje".

"Imamo nacionalističke politike i partije, onda i oni koji su manje orijentisani na to moraju da prave ustupke zbog birača", rekao je on.

Dodaje da svaka zemlja procenjuje da li će pre nešto postići u paketu ili pojedinačno, kao i da je EU učinila prvi pogresasn korak kada je počela sa proširenjem na Zapadnom Balkanu pojedinačno, a ne u paketu.

Anđelić kaže da je tako Hrvatska imala problema sa Slovenijom kada je pristupala EU, a da sada Srbija ima problem sa Hrvatskom.

On je podsetio da Hrvatska od 1. januara preuzima predsedavanje EU i da će i od unutrašnjih političkih zbivanja u toj zemlji zavisiti i predsedavanje i odnos Hrvatske sa Srbijom.

strana 1 od 563 idi na stranu