"Potvrda samoproglašene državnosti Prištine se urušava"

Nekadašnji diplomata Zoran Milivojević ocenio je da su razgovori predsednika Vučića i srpske delegacije sa svetskim zvaničnicima u Njujorku bili produktivni.

Izvor: B92

Petak, 27.09.2019.

18:35

Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

On smatra da su ovi razgovori pokazali da se situacija oko Kosova i Metohije unekoliko menja, jer se o pitanju rešenja za KiM ponovo razgovara, da to nije završena priča i da se pitanje potvrde samoproglašene državnosti KiM na neki način urušava.

Naglašava da je Srbija imala priliku da iznese svoje argumente i stavove vezane za pitanje KiM, a da su naročito bili važni susreti sa američkim predstavnicima Filipom Rikerom, Metjuom Palmerom, Robertom O'Brajenom i da su ti razgovori potvrdili da je Amerika za nastavak dijaloga, da je neophodno uvažiti stavove Srbije i da nema rešenja bez kompromisa.

"Da nema rešenja, kako je i predsednik rekao u svom govoru, da neko dobije sve, a drugi ništa, već da mogu da dobiju i jedni i drugi onoliko koliko je moguće", rekao je Milivojević za Tanjug.

Navodi da je važan bio i sastanak sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, ali i susret sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom, koji je potvrdio da Rusija ne menja stav, a to znači - da Rusija podržava Srbiju u odbrani njenih državnih i nacionalnih interesa vezano za KiM, da se pitanje KiM ne može rešiti bez Rusije i bez SB UN i Rezolucije 1244 i da je osnov za rešavanje pitanja KiM međunarodno pravo.

"Sve je to kapital sa kojim se predsednik Vučić vraća iz Njujorka. Bilo je tamo susreta sa predstavnicima država iz Afrike, Azije, Latinske Amerike što pokazuje nastavak zalaganja Srbije za državne i nacionalne interese, posebno kada je reč o KiM", rekao je on i dodao da je rezultat toga i najava dve afričke države da će preispitati svoju odluku o tzv Kosovu.

Vučić je, kako kaže, u svom govoru imao nekoliko ključnih poruka. Potvrdio je, pojašnjava, da Srbija ostaje nezavisna i da niko neće uticati na njenu odluku vezano za međunarodni položaj, spoljnu politiku i budućnost.

"Bio je jasan u tome, imajući u vidu pritiske da Srbija menja spoljnopolitičku poziciju. Jasno je dao do znanja da naš evropski put ostaje naš strateški interes, ali isto tako i naši odnosi sa Kinom i Rusijom, kao i vojna neutralnost", naveo je on.

Smatra da je važna poruka vezana za KiM, da niko ne treba da očekuje da će Srbija odustati od svojih nacionalnih interes, da ne priznaje samoproglašenu nezavisnost i podsetio na Rezoluciju 1244, ulogu UN i potrebu da UNMIK ostane na KiM.

"Predsednik je poručio da Balkan treba ostaviti balkanskim zemljama i da je svako mešanje na Balkanu rizik za stabilnost i bezbednost. Da velike sile treba da imaju u vidu potrebu da se balkanski narodi sami dogovore o svojoj sudbini i da sami traže i nalaze rešenja za otvorena pitanja i za svoje odnose na ovim prostorima", naveo je on.

Dodaje da se ta poruka predsednika uklapa u sve inicijative koje je srpska delegacija imala u Njujorku vezano za balkansku saradnju, za "mini Šengen", za predstojeći susret predsednika Srbije sa premijerima Severne Makedonije, Albanije i Srbije početkom oktobra.

"To je važna poruka za male zemalje da je sada svet u previranju, da je rizik i opasnost za svaku od njih mešanja velikih sila. Male zemlje treba da se orjentišu na svoje interese i međusobno da sarađuju jer je to najbolji odbrambeni mehanizam od stranih mešanja i od ugrožavanja njihovog suvereniteta i teritorijalnog integriteta", naveo je Milivojević.

Podseća da se ta poruka podudarila i sa govorom predsednika SAD Donalda Trampa u Generalnoj skupštini UN koji se založio za suverenitet i teritorijalni integritet zemalja, za nacionalno u odnosu na globalno.

Videlo se i u Njojorku, kako kaže, da postoji interes zapadnih zemalja da se reši kosovsko pitanje, da one žele da ubrzaju proces i da će se zapad jasnije angažovati da posle izbora u Prištini, nova vlasti koje to bude, ukine takse i da se stvore uslovi za nastavak dijaloga o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Sastanak sa novim savetnikom za nacionalnu bezbednost SAD O'' Brajanom potvrdio je, smatra on, da je tema KiM visoko pozicionirana na američkoj lestvici, da imaju interes da se to pitanje ubrza, odnosno da se dijalog deblokira.

"To je potvrda da mi u sledeće pregovore, vezano za pitanje KiM, ulazimo sa nešto povoljnijom pozicijom. To nam daje prostor za naše argumente, da su se međunarodne okolnosti promenile i da stvar nije završena", zaključio je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: