"Ko može da mi zabrani sunce?"

Ministar lokalne samoupravu Severne Makedonije Goran Milevski izjavio je da privatno korišćenje simbola "sunca iz Vergine" ne može da se zabrani.

Izvor: B92

Sreda, 14.08.2019.

13:45

EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Milevski je naglasio još jednom da obaveza da uklone simbol "sunca iz Vergine" važi samo za državne i lokalne institucije.

"Lično ne znam ko bi mogao da mi to zabrani ukoliko želim da ga koristim. Sigurno i u dvorištima u Grčkoj može da se koristi bilo šta i niko to ne može da zabrani. Isto i ovde na privatnoj imovini može da ga stavi ko želi. Nije ovo inkvizicija da gonimo ljude, ali institucije moraju da poštuju zakon, a za nepoštovanje će se, razume se, imati i sankcije", rekao je Milevski, a prenosi agencija MIA.

Prema dnevniku Sloboden pečat, nakon potpisivanja Prespanskog dogovora, kojim je predviđeno uklanjanje šesnaestokrake zvezde, građani su počeli da samoinicijativno taj simbol koji Makedonci nazivaju i "sunce iz Kutleša" crtaju u raznim veličinama po celoj zemlji.

Jedno vreme nakon osamostaljivanja, 1991. Makedonija je na državnoj zastavi imala simbol antičkih Makedonaca – šesnaestokrako sunce iz Vergine, ali je 5. oktobra 1995. uklonjen pod grčkim pritiskom i zamenjen sadašnjim osmokrakim suncem.

Milevski je rekao da je odluka Vlade o uklanjanju "sunca iz Vergine" sa javnih površina i prostora u skladu sa Prespanskim dogovorom i podsetio da je taj simbol sa državne zastave uklonjen još 1995. godine nakon potpisivanja Privremenog sporazuma sa Grčkom.

"Ne znam zašto se sada otvara to pitanje. Prespanski dogovor je jasan, a to je da se sunce iz Vergine ne koristi u državnim institucijama, a podrazumeva se i u lokalnim, i sada je vreme da se to implementira", rekao je Milevski.

On je dodao da opštine koje u grbovima i na zastava imaju "sunce iz Vergine" treba da promene taj simbol i istakao da se antički spomenici po Severrnoj Makedoniji neće uklanjati, već će samo biti označeno da pripadaju helenističkom periodu.

"Neće se odstranjivati, već će u fusnoti biti navedeno iz kog perioda je određeni spomenik", rekao je ministar lokalne samouprave Severne Makedonije Goran Milevski.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: