Strašan prizor kod Paraćina: Ubijeno celo jato belih roda i još drugih ptica VIDEO

Celo jato belih roda i druge ptice, ukupno njih 40, stradale su od udara struje kod Paraćina, saopštilo je Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Izvor: B92
Podeli
Ilustracija: Depositphotos/porojnicu
Ilustracija: Depositphotos/porojnicu

Ornitolozi Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije u utorak su izašli na teren nakon poziva više zabrinutih građana iz sela Potočac kod Paraćina.

Građani su se požalili na česte prekide u snabdevanju električnom energijom za koje su od lokalne elektrodistribucije saznali da potiču od masovnog stradanja ptica na srednjenaponskom dalekovodu koji se proteže duž toka Velike Morave. Dalekovod prolazi kroz plodna polja doline Velike Morave, a u neposrednoj okolini nalaze se gradska deponija i brojne bare nastale vađenjem peska i šljunka, navodi Društvo na svom sajtu.

Ispod 13 dalekovodnih stubova pronađeno je 40 ptica koje je ubila struja.

Ornitolozi su izbrojali čak 28 mrtvih belih roda, kao i devet gavranova, jednog mišara, jednu sivu vranu i jednog čvorka. Nađena je i jedna preživela, ali ozbiljno povređena bela roda koja je tokom dana zbrinuta u Beo-zoo vrtu.

"Zastarašujući prizor ptica sa sprženim nogama i perjem jasno je ukazivao na to da su ptice stradale usled strujnog udara. Dok smo prebrojavali ptice nismo se nadali da ćemo se suočiti sa činjenicom da je na toj lokaciji stradalo čitavo jato belih roda", rekao je Slobodan Knežević iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

On dodaje da ih je najviše zabrinulo to što se ptice na toj lokaciji nalaze u svojevrsnoj ekološkoj zamci.

"Bele rode koriste dolinu Velike Morave kao selidbeni koridor a deponiju koja se nalazi u blizini dalekovoda kao izvor hrane. Kobni stubovi dalekovoda se nalaze između ove dve važne tačke i pticama deluju kao dobro mesto za odmor", naveo je Knežević.

O slučaju je obavešten Zavod za zaštitu prirode Srbije i Inspekcija za zaštitu životne sredine opštine Paraćin, koja je organizovala prikupljanje leševa.

Prema dostupnim podacima, ovaj slučaj je do sada najdrastičnije stradanje ptica od takozvane elektrokucije u Srbiji. Širom sveta decenijama unazad vrše se istraživanja i primenjuju tehničko-tehnološka rešenja za ublažavanje i zaustavljanje ovakvih pomora ptica. U Srbiji su prva istraživanja započeta tek prošle godine i to na malom uzorku u južnom i srednjem Banatu.

Višemesečni monitoring ornitologa iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije ukazao je na potrebu za hitnom izolacijom stubova i žica srednjenaponskih dalekovoda, što bi bila nova praksa u zaštiti električne mreže i zaštiti faune ptica.

"Očekujemo od Elektroprivrede Srbije brzu reakciju i hitno sprečavanje daljeg stradanja ptica kod Paraćina. Pomenuta kompanija to duguje svojim potrošačima, i naravno pticama koje su ekstremno ugožene njihovom infrastrukturom", naglašava Knežević.

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije objavilo je na Fejsbuku uznemirujući video-snimak pronalaska stradalih ptica.

strana 1 od 135 idi na stranu