Hongkong: Haos u metrou, demonstranti blokirali saobraćaj

Haos je nastao u podzemnoj železnici Hongkonga zbog blokiranja šina kojim prodemokratski demonstranti tokom generalnog štrajka pojačavaju pritisak na vlast.

Izvor: B92

Ponedeljak, 05.08.2019.

08:37

Hongkong: Haos u metrou, demonstranti blokirali saobraćaj
Foto: Tanjug/AP/Vincent Thian

Šefica vlasti Honkgonga Keri Lam održala je konferenciju za novinare osuđujući demonstrante da pokušavaju da "unište" život stanovnika.

U Hongkongu, koji prolazi kroz najozbiljniju krizu od 1997. godine, već dva meseca traju protesti uz sukobe s policijom.

Neredi su ponovo izbili sinoć, ali su mnogi demonstranti jutros izašli na ulice za vreme špica kako bi blokirali ključne stanice podzemne železnice.

Zbog te akcije je blokiran gradski saobraćaj, a toga više od 100 letova je danas otkazano s međunarodnog aerodroma koji je jedan od ključnih u svetu.

Danas je četvrti uzastopni dan demonstracija uz opasnost od novih sukoba s policijom.

Protesti su počeli ;zbog protivljenja građana predlogu zakona o izručenju žitelja Honkonga, ;osumnjičenih za razna dela, vlastima u Pekingu.

Protivnici tog zakona smatraju ga pretnjom slobodama Hongkonga, garantovanim za 50 godina od 1997. kada je Kina ponovo preuzela kontrolu nad tom bivšom britanskom kolonijom.

Iako je predlog zakona o izručenju povučen, protesti su nastavljeni, a demonstranti su proširili zahteve na direktne izbore i istragu protiv policije zbog prekomerne sile pri suzbijanju protesta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: